10-річна Варя Акулова, яку називають найсильнішою дівчинкою в Україні, знову підтвердила це високе визнання: у змаганнях з пауерліфтингу (три вправи зі штангою) дівчинка підняла вагу 212(!) кілограмів. Сама Варя важить, як пір’їнка, — 33 кілограми.
Досягнення юної силачки, схоже, не вражають лише чиновників від спорту. Уже два роки про Акулову пишуть газети, знімають передачі і фільми, на неї звернули увагу зарубіжні фахівці і тільки наше спортивне відомство, як і ті, хто працює з обдарованими дітьми, вдають, що прізвище Акулової для них невідоме. Про все це ми говорили з Акуловими під час випадкової зустрічі в Трускавці на Львівщині. Лариса, Юрій та їхня донька Варя не відпочивати приїхали до курортного містечка...
У п’ятирічному віці варя піднімала штангу вагою... 122 кілограми
Останній результат, про який згадувалося вище (212 кг), зафіксовано у Кривому Розі. Варя мешкає там з батьками. Коли проходили змагання на кубок міста з пауерліфтингу, тато попросив організаторів включити у список учасників Варю. Юрію часто доводиться це робити. Адже донька, як він каже, не вписується поки що навіть у найнижчу вагову категорію. Немає такої для її ваги ні в пауерліфтингу, ні у важкій атлетиці, у змаганнях з якої дівчинка також бере участь.
Щоправда, займатися пауерліфтингом Варі подобається більше. «Цей вид спорту, — каже Юрій, — рік у рік дедалі більше завойовує прихильників. У нього непогане майбутнє». Юрій, колишній абсолютний чемпіон Криму з гирьового спорту, борець, важкоатлет, розробив спеціальну методику тренувань для доньки. Використав у ній поради і рекомендації відомих важкоатлетів, олімпійських чемпіонів. Крім того, постійно веде щоденник: у ньому фіксує стан здоров’я й поведінки дитини — який сон, апетит і т. д. Звичайно, те, що дають такі тренування.
Досягнення Варі не можуть не вражати. У її результати попервах навіть важко повірити.
Пауерліфтинг. 1997 рік (Варі тоді було лише п’ять рочків) — 122,5 кілограма у сумі триборства. 1998 — 142,5 кг. 1999 — 180 кг. 2001 — 205 кг. 2002 — 212 кг.
Важка атлетика. У двох вправах — 77 кілограмів: поштовх — 40 кг, ривок — 33 кг.
Акробатика. Стійка на голові. Стійка на двох руках. Стійка на одній руці. Подвійне сальто. Шпагат. Стійки: рука в руку і голова в руку (з партнером). Більшість вправ, на думку спеціалістів, виконує на рівні майстра спорту.
«Доведи, що ти силачка...»
Про те, чому саме важку атлетику й пауерліфтинг обрали для Варі батьки і навіщо їй ці «недівочі» види спорту, поговоримо далі. Зараз скажемо про найважливіше: батько, за словами самого Юрія, зумів закласти добрий фундамент для таких занять. Колінні суглоби, зап’ястя рук, м’язи, зрештою, весь організм — усе це підготовлено до тих навантажень, які дістаються Варі.
Тим часом зовні вона нічим не відрізняється від своїх ровесниць. Не скажеш, що перед тобою стоїть силачка. Дівчинка як дівчинка: худорлявої статури, вертка, непосидюча. Під час однієї зустрічі в Трускавці ровесниця Варі — Галинка, лукаво усміхнувшись, сказала: «Яка ж ти силачка? Ти така сама, як і ми. Чим можеш довести, що сильніша?» Дівчатка, які обступили новеньку, стали чекати, що скаже та у відповідь. Варя спершу розгубилася. А тоді дістала із свого ранця ремінець, обвила ним талію недовірливої дівчинки. Та навіть не встигла отямитись, як Варя однією рукою підняла її над собою. «Ти скільки важиш?» — спитала після цього. «34 кілограми, — не без хвилювання відповіла Галинка». — «А я — 33», — уточнила Акулова.
Після цього випадку у Трускавецькому цирку з’явився аналогічний номер. Виконувала його Варя Акулова з тією ж Галинкою. Протягом усього літа вона разом з батьками заробляла на хліб виступами на сцені. З цим колективом познайомилися в Києві: трускавецькі циркачі вже два рази ставали переможцями Всеукраїнського конкурсу циркових колективів «Молодий цирк України». Акулови ж додали популярності «Каскаду» (так називається цирк) своїми оригінальними номерами. Сімейний виступ вони починають тим, що батько з донькою перекидаються 16-кілограмовою гирею. Спершу Варя намагається переконати глядачів, що їй ця залізяка не під силу. А тоді раптом піднімає її і кидає до батька, який до цього спостерігав за спробами доньки на відстані півтора-два метра. Спіймавши гирю, він одразу ж «відправляє» її назад. Тепер донька ловить її на льоту. Такі «забавки» глядач оцінює, затамувавши подих.
Батько Варі справжній атлет: широкі плечі, гартовані м’язи, відповідно вага — трохи більше ста кілограмів. Ніколи б не повірив, якби не побачив на власні очі, що тендітна донька може втримати його на спині, стоячи при цьому на колінах і обіпершись об підлогу ліктями. Юрій стає їй на спинку не сам, бере на плечі ще й маму, а в руки аж дві гирі. «Тазові кістки в людини надзвичайно міцні, — пояснює Юрій, — але їх треба розвивати, тоді вони, як стверджують учені медики, здатні витримати вагу навіть у кілька тонн».
Тіло у дівчинки не тільки гнучке, а й дуже міцне. Під час одного з номерів Варя лягає горілиць, кладучи при цьому ноги на один стілець, а голову на другий (стільці розсунуті на відстань Вариного зросту). На неї всідаються двоє-троє чоловік, але навіть після цього тіло залишається, як струна.
Трускавець для Акулових уже сьоме місто, де вони на кілька місяців кидають якір. Так заробляють на хліб. З виступів, власне, і живуть. Дуже допікають переїзди. Юрій пояснив, що все їхнє циркове знаряддя важить більше 500 кілограмів. Переправляють контейнер здебільшого залізницею. А це не тільки клопітно. Гроші потрібні. Ще й немалі. Іншого виходу, як не крути, для них нема. Варі теж нелегко. Щоразу мусить звикати до нових дітей у класі. Але вона молодчинка: стільки шкіл змінила, а оцінки отримує одні й ті самі — «відмінно» й «добре». Тато й мама не перестають з нею займатися. Навіть улітку, крім тренувань, обов’язковими були щоденні заняття. Предмети батьки розподілили між собою залежно від власних уподобань. Юрію, скажімо, ближче до душі історія, а мова й література —Ларисин клопіт: вона за дипломом український філолог, як кажуть, і карти в руки.
Акулови особливо вдячні директору Сімферопольського цирку: Борис Борисович Тезіков, кажуть, дав їм притулок у найскрутніші часи. «Було так, що хліба не мали за що купити...» Ще вони виступали в Дніпропетровську, Одесі, Харкові. Юрію ця справа близька ще й тому, що у свій час у Кривому Розі протягом десяти років вів циркову школу. Чому так часто змінюють міста? У цирку є свої неписані правила: одні й ті самі номери можна показувати не більше 3—4 місяців. Далі вони «проїдаються», і глядач перестає «годувати» артистів. А для Акулових, повторюю, це на сьогодні єдиний вид заробітку.
У День народження Варі батько залишився без роботи
Юрій не хоче називати колектив, де його несподівано залишили без засобів до існування у дуже непідходящий період. Вини за собою не відчуває. До роботи, каже, завжди ставився відповідально. Пити ніколи не пив. Дисципліну не порушував. Але не до вподоби став начальству — і опинився за ворітьми.
Каже, що почувався, як ніколи, пригніченим. «Дружина у пологовому відділенні, а я не можу навіть передачу занести. Ні копійки в кишені». Спасибі, Ларисина мати виручила. Вона і таксі оплатила, щоб породіллю з немовлям привезли додому. Точніше, до гуртожитку, де вони мали кімнату. З важким серцем згадують ті часи. Перебивалися з хліба на воду. Тому в декретній відпустці Лариса довго не затрималася. Перший раз, коли залишила дитину на чоловіка, летіла після уроків додому ніг не відчуваючи. Боялася застати дитину в сльозах. Відчинила двері, а з кімнати чується сміх. Юрій підкидає доньку вгору, а вона аж заходиться від задоволення.
— Варя моя тінь, — не без гордості каже Юрій. — За прожитих нею десять років можу на пальцях однієї руки порахувати дні, коли не був поруч з нею. Варя не знає, що таке дитячий садок. Воно й краще. У гурті важко розвинути особистість. Хто виріс у казармі, той уже не стане особистістю. Інша справа сім’я.
Сподобалося його порівняння: «Сім’я — це маленька церква, — казав Юрій. — Що сповідується батьками в сім’ї, те сповідуватиме дитина на вулиці». Одного разу, коли прогулювався з донькою, вона так розхитала візочок, в якому сиділа, що ледве не перекинула його. «Он яка в тебе сила!» — подумав тоді Юрій. Каже, що саме цей випадок став для нього поштовхом розвинути те, що закладено природою в дитині. «Кожній дитині батьки щось повинні дати, —переконаний він. — Не взутися-вдягнутися, це само собою, а те, що формує особистість».
У півтора року батько вперше вивів Варю на сцену. Вона виступала разом з дітлахами з циркової школи «Трюкачі». Було це в них у Кривому Розі. Маленька Акулова виконувала вправу «голова в руку»: батько утримував її голівку, поки робила стійку. А перший рекод зі штангою зафіксовано, коли їй було чотири роки. Юрій особливо вдячний Валентину Петровичу Данилову, тренеру спортклубу «Богатир». За те, що звернув увагу, що дозволив взяти участь у змаганнях (кубок Кривого Рогу з важкої атлетики), що, врешті, зафіксував результат — 105 кілограмів у триборстві з пауерліфтингу. Це був перший офіційно зареєстрований результат виступів Варі Акулової у спортивних змаганнях.
«Нас хотіли позбавити батьківських прав»
Не всі однозначно ставляться до того, що робить маленька Варя. Сам бачив, як під час виконання нею на сцені згаданих вище складних вправ деякі жінки в залі хапалися за серце, інші — затуляли очі. Після участі в одній популярній телепередачі за них узялися, як мовиться, всерйоз. Акулови кажуть, що із записаного двогодинного матеріалу глядачі так і не дізналися про жодне з досягнень Варі. Замість цього з екрана висловлювалися лікарі, педагоги, психологи. Всі вони майже в один голос повторювали, що такі заняття для дівчинки шкідливі.
Схоже, саме телепередача наштовхнула на думку членів Комісії у справах неповнолітніх при міськвиконкомі у рідному місті Акулових на підготовку матеріалів про... позбавлення їх батьківських прав. Повідомлення про необхідність з’явитися на засідання комісії стало для Лариси і Юрія громом серед ясного неба. Спершу вони мали намір доводити свою правоту. Але зрозуміли, що це марна справа. Тому й не були присутні на засіданні. Без них, схоже, питання не стали розглядати.
Лариса: — Жінка завжди була і повинна залишатися сильною. Скільки прикладів є в історії, що підтверджують мою думку! Так було, починаючи з давніх часів. А нині хіба не те саме? Кому потрібна жінка з болячками? Мені особисто подобаються силові види спорту. Сама колись займалася боксом. Хочу такою ж виховати доньку.
Юрій: — Жіноча важка атлетика уже стала олімпійським видом спорту. У нашій країні вона ще дуже мало розвинута. Водночас результати жінки показують на рівні тих, що їх мали чоловіки у 50—60-х роках минулого століття. І при цьому вони залишаються матерями, дружинами... Ми з дружиною хочемо, щоб такою ж сильною виросла наша донька. Але при цьому я перед кожним тренуванням запитую її: «Ти хочеш цим займатися, тобі це подобається?» Варя робить усе добровільно, а не з примусу, як декому здається.
На тренування — з макаронами
Результати у важкій атлетиці, пояснює Юрій, багато залежать від того, що спортсмен покладе у шлунок. Забезпечити повноцінне харчування Варі батьки, на жаль, поки що не можуть. «Ми не голодні, але купувати щодня соки, вітаміни не по кишені». Варя у перервах під час тренувань любить ласувати звичайнісінькою «Мівіною», запиваючи її водою. «Не дивуйтеся, — каже Лариса, — вона виросла на макаронах». Дівчинка підтвердила, що найбільше їй справді подобаються макарони. «Особливо, коли їх відварити, а тоді підсмажити на сковорідці, — розповідає із захопленням Варя, — зверху полити сметанкою та ще й цукром посипати...»
Донедавна вони економили на всьому. Збирали гроші на квартиру. Від міськвиконкому, зрозуміли, даху над головою не дочекаються. На добротну квартиру стягнутися не вдалося. Купили невеликий будиночок. Але ж його ще потрібно ремонтувати, а тоді обставити меблями. Ні грошей, ні часу не вистачає. Як завжди, багато часу займають тренування. Варя при допомозі батька продовжує розвивати свої здібності до діаметрально протилежних видів спорту — маю на увазі важку атлетику й акробатику.
— Варя вже могла б займатися у Росії в Центрі олімпійської підготовки, — каже Юрій. — Але я не пристав на запропоновані умови.
У минулому році дівчинка брала участь у фестивалі силових видів спорту в Санкт-Петербурзі. Росіяни одразу ж звернули на неї увагу. Ще б пак! Варя показала дорослий результат, встановивши тим самим рекорд Росії. Батькам запропонували залишити дівчинку для подальших занять у Центрі олімпійської підготовки. Юрій з Ларисою думали-гадали, але не змогли на таке погодитися. Залишитися самій — Варя на таке теж була незгодна. А бути разом з батьками — на такі умови не йшли керівники центру.
Недавно з міста на Неві Акулови отримали листа. Відомий у минулому борець Георгій Корхов просить надіслати матеріали про українську силачку. У Санкт-Петербурзі створюється музей богатирів. У ньому планують розповісти і про Варю Акулову.
 
Трускавець—Вінниця.