Як ми вже визначили минулого разу, розмір статутного фонду не є сталою величиною, тобто його можна збільшувати або зменшувати. Сьогодні зупинимося на статутному фонді найбільш популярних товариств — акціонерного та з обмеженою відповідальністю.
Проводити збільшення фонду можна лише після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів або оплати акцій. Зменшення статутного фонду за наявності заперечень кредиторів товариства, якщо такі є, не допускається.
Вирішивши зменшити статутний фонд, пам’ятайте, що його розмір у будь-якому разі не може бути нижче встановленого мінімального розміру — 1250 мінімальних заробітних плат для акціонерних товариств та 100 —для ТОВ.
Акціонерне товариство. Ще на установчих зборах акціонери можуть вирішити питання про збільшення запланованого розміру статутного фонду, проголосувавши за додаткову передплату на акції, що перевищують кількість, на яку було оголошено передплату. Збори можуть також зменшити розмір статутного фонду у випадках, коли у встановлений термін передплатою на акції покрито не всю заплановану суму.
Уже діюче акціонерне товариство може збільшити статутний фонд, випустивши нові акції або збільшивши їх номінальну вартість. Статутом АТ можна надати право правлінню товариства своїм рішенням збільшувати статутний фонд товариства, але не більш як на одну третину.
Зменшення статутного фонду проводиться шляхом зниження номінальної вартості акцій або викуплення їх частини у власників для анулювання.
Якщо статус акціонера вам не до вподоби, то вийти з товариства дуже легко, продавши або подарувавши свої акції.
Товариство з обмеженою відповідальністю. Для учасників товариства вирішити питання про збільшення або зменшення статутного фонду набагато простіше, варто лише дійти згоди між собою. Однак рішення ТОВ про зменшення його статутного фонду набере чинності не раніш як через три місяці після державної реєстрації і публікації про це у встановленому порядку.
Вихід учасника з товариства потягне за собою зменшення статутного фонду, оскільки при цьому йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді (така виплата провадиться після затвердження звіту за рік, у якому він вийшов з товариства, і в термін до 12 місяців з дня виходу). На вимогу учасника та за згодою товариства його вклад може бути повернуто в натуральній формі.
Зміна статутного фонду відбудеться і за відступлення частки, але стосуватиметься вже власників часток, а не розміру фонду. Відступити свою частку або її частину учасник ТОВ може за згодою решти учасників одному чи кільком учасникам цього товариства, а то і третім особам (якщо інше не передбачено установчими документами). При цьому учасники товариства мають переважне право на придбання частки пропорційно їх власним часткам у статутному фонді товариства. Проте такий порядок не є обов’язковим, оскільки учасники можуть визначити і інше співвідношення. Передавання частки третім особам можливо тільки за умови повного внесення вкладу учасником, який її відступає.
Частка учасника ТОВ після повного внесення ним вкладу може бути придбана і самим товариством. У цьому разі товариство зобов’язане передати її іншим учасникам або третім особам протягом року. До передавання частки розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму провадять без урахування частки, придбаної товариством.
Однак варіювати розмір статутного фонду ви будете вже після створення підприємства. Спочатку його потрібно зареєструвати. Як це зробити — у наступному випуску рубрики «Я — підприємець».