Сьогодні Верховна Рада розглядатиме питання про призначення голови Донецької облдержадміністрації Віктора ЯнуковиЧа десятим Прем’єр-міністром України.

Які шанси в кандидата?
Олександр Мороз (фракція Соціалістичної партії України):
— Шанси досить високі, але, як голоси розкладуться, я не готовий відповісти. Наша фракція ще не визначилася щодо підтримки кандидатури Віктора Януковича.
Однак зверну увагу на одну обставину. Ще місяць тому Президент усіляко хвалив уряд Кінаха, тепер він йому не підходить. Чому? Він висуває аргумент, що уряд не міг співпрацювати з парламентом. Узагалі дивний аргумент. Тому треба міняти передусім систему влади, щоб не вибудовувати штучні конструкції для співпраці.
Леонід Кравчук (фракція СДПУ(о):
— Наша фракція підтримала і підтримуватиме кандидатуру Віктора Януковича. Тому, що, я вважаю, треба не допускати в даному разі затягування процесу, аби не сталося урядової кризи. Бо, за всієї поваги до попереднього уряду, треба визнати: він не може працювати на повну силу.
Я переконаний, що всі депутати, принаймні ті, що налаштовані конструктивно, діятимуть саме так.
Степан Гавриш (депутатська група «Демократичні ініціативи»).
У Віктора Януковича є серйозні шанси стати Прем’єр-міністром. І не тільки тому, що його команда потужно працює в переговорному процесі. Він, хоч і представник великої фінансово-політичної групи, — найменш заангажована в центральній політиці постать. Це може викликати симпатію тих, хто втомився від протистоянь на Печерських пагорбах.
Наша позиція залишається незмінною: ми підтримуємо цю кандидатуру.
Петро Симоненко (фракція КПУ):
— Щодо голосування фракція виконає політичне рішення, яке прийме в середу увечері (розмова відбулася напередодні. — В. К.) на президії центрального комітету партії. Фракція зустрічалася з кандидатом, і кожен народний депутат мав змогу висловити своє ставлення до нього.
Раїса Богатирьова (фракція «Регіони України»):
— Наша фракція висунула кандидатуру Віктора Януковича, активно її підтримує і ми розраховуємо винятково на позитивний результат. Ми зустрічаємося майже з усіма фракціями, їхніми лідерами, обговорюючи саме цю тему. І, безперечно, є фракції, що займають жорстку позицію щодо неголосування. А переважна більшість фракцій дала нам відповідь, що остаточно визначатиметься після зустрічі з кандидатом.
Я гадаю, що та кількість голосів, яка потрібна для вражаючого результату, буде.
Сергій Осика (депутатська група «Народовладдя»):
— На зустрічі з претендентом у центрі уваги були економічна ситуація, принципи кадрової політики з точки зору організації коаліційного уряду.
Ці принципи давно відомі і відпрацьовані координаційною радою більшості — відповідна угода між більшістю й урядом, де чітко визначено, хто й за що бере на себе відповідальність. Обидві сторони договору несуть цілковиту відповідальність за політику в країні. Насамперед економічну.
Олександр Задорожній (постійний представник Президента України у ВР):
— Єдина, і основна, причина відставки уряду Анатолія Кінаха та, що йому не вдалося налагодити тісну співпрацю з парламентом. Останні голосування показали, що пропозиції уряду не знаходять підтримки і серед більшості. Я не виключаю, що відтепер буде досягнута ефективніша взаємодія. Це — реальна можливість.
Окрім того, потрібна політична угода між урядом і постійно діючою більшістю. Про це свідчить і досвід 2000 року.
А щодо результату голосування, то я хотів би, щоб табло показало 270 голосів.
Катерина Ващук (фракція Аграрної партії):
— Віктор Федорович — практик. Добре знає життя зсередини, а не з високої урядової посади. Знає регіональні проблеми. Тому у нас цілковите порозуміння. Ми одностайно підтримали цю кандидатуру і голосуватимемо стовідсотково.
Ми домовилися, що буде враховано наші пропозиції під час формування керівництва аграрного сектору. Ми рекомендуватимемо посаду віце-прем’єра з питань АПК.
Юрій Павленко (фракція «Наша Україна»):
— На мою думку, казати про підтримку кандидатури Віктора Януковича в сесійній залі ще ранувато. Без підтримки нашої фракції йому буде важко стати Прем’єр-міністром. А потім ще складніше буде працювати, якщо до голосування не знайдеться механізм його співпраці з фракцією «Наша Україна».
Нині ведуться активні переговори, відшукуються точки дотику й інструменти, щоб досягти максимальної ефективності в роботі наступного Кабінету Міністрів. А з другого боку, щоб його робота була спрямована на реформування політичної системи в Україні.
У четвер уранці буде прийнято остаточне рішення щодо позиції фракції під час голосування.
Записав Володимир КОРОЛЮК.