Німецька преса зазвичай приділяє небагато уваги проблемам чи перебігу подій в Україні. Однак відставка уряду Анатолія Кінаха та можливе призначення прем’єр-міністром Віктора Януковича спричинили обговорення цієї події навіть найвпливовішими засобами масової інформації.
Ось що пише, зокрема, «Франкфуртер альгемайне цайтунг»: «У Донецькій області злиття економіки з політикою, що означає — з президентською адміністрацією — виявляється надзвичайно яскраво. У березні перед парламентськими виборами Партія регіонів, яка має потужне коріння в індустріальному Донбасі, приєдналася до президентського блоку «За єдину Україну». Але керівником президентської адміністрації Кучма призначив Віктора Медведчука. Медведчук є шефом клану, який конкурує з донеччанами. З призначенням Януковича настане час донеччан».
«Зюддойче цайтунг»: «Янукович вважається представником олігархів, які вийшли з радянської промислової номенклатури і яких не обходять проблеми демократизації».
Газета «Франкфуртер рундшау»: «У східноукраїнському краї, де видобувають вугілля, 52-річний Янукович має репутацію людини, яка пройшла вогонь і воду. Йому вдалося припинити криваве протистояння регіональних кланів».