Цими днями виповнюється п’ять років з часу польоту у космос Леоніда Каденюка, першого космонавта незалежної України. Нагадаємо, його політ відбувся з 19 листопада по 5 грудня 1997 року на американському багаторазовому космічному кораблі «Колумбія». Потому Леонід Костянтинович отримав генеральське звання, а 1999-го удостоєний звання Героя України. Працював начальником управління ППО Міноборони, радником міністра у справах науки і технологій, у Генеральній військовій інспекції при Президентові України, помічником глави держави. На рідній Чернівеччині (в. о. № 205) виборов мандат народного депутата України і нині працює у парламентському Комітеті з питань національної безпеки й оборони. Над якими законодавчими темами найбільше — здогадатися неважко. З нагоди п’ятирічного ювілею виходу на космічну орбіту парламентарій-космонавт попросив слова на шпальтах «Голосу України».

24 жовтня 2002 року Верховна Рада України на виконання законів України «Про космічну діяльність» (1996 р.), «Про основи державної політики у сфері науки і науково-технічної діяльності» (1998 р.), «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» (2000 р.) та Указу Президента України Л. Кучми від 6 лютого 2001 року № 73 «Про заходи щодо використання космічних технологій для інноваційного розвитку економіки держави» схвалила Закон України «Про Загальнодержавну (Національну) космічну програму України на 2003—2007 роки».

Цим документом схвалено вже третю космічну програму самостійної Української держави. Перша (1993—1997 рр.) була спрямована на збереження наукового і виробничого потенціалу української космічної галузі в інтересах національної економіки та безпеки країни. Друга (1998—2002 рр.) — на формування внутрішнього ринку космічних послуг, а також вихід на міжнародний космічний ринок із власною продукцією та послугами і інтеграцією до міжнародних космічних проектів.

Із задоволенням відзначу, що космічна галузь України, незважаючи на безліч проблем, забезпечує тепер поступальний розвиток економіки держави, сучасний рівень науково-технічного потенціалу, з успіхом прокладає шляхи на міжнародні ринки високотехнологічної продукції.

Схвалена Національна космічна програма містить вісім цільових спеціальних програм. Щоб уявити масштаби діяльності нашої космічної діяльності, дозволю собі перерахувати ці програми:

— наукові космічні дослідження;

— дистанційні зондування Землі;

— супутникові системи телекомунікацій;

— розвиток наземної інфраструктури навігаційних та спеціальних інформаційних систем;

— космічна діяльність в інтересах національної безпеки та оборони;

— космічні комплекси;

— розвиток базових елементів і прогресивних технологій космічної техніки;

— розвиток дослідно-експериментальної та виробничої бази галузі.

Минаючи характеристику кожної цільової програми, зазначу тільки, що, наприклад, програма «Супутникові системи телекомунікацій» покликана забезпечити потребу зв’язку міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств різних форм власності. Ці системи телекомунікацій належать до Єдиної загальнодержавної системи зв’язку України. Розбудова супутникових систем телекомунікацій має задовольнити потреби населення в сучасних цифрових послугах зв’язку, теле- і радіомовлення за допомогою використання ресурсів космічного сегмента.

Відомо, що розгортання і подальший розвиток космічних досліджень є важливим прискорювачем соціального прогресу. Така оцінка освоєння космосу відбиває фундаментальність космічної діяльності.

Слід зазначити, що дослідження та використання космічного простору — один з найперспективніших напрямів науково-технічного прогресу XXІ століття, що наближають людство до пізнання таємниць природи та дають відчутні практичні результати.

Працюючи більше року в провідних космічних центрах Сполучених Штатів Америки, я був вражений серйозністю підходів до космічних досліджень та розвитку космічної техніки в цій країні. Держава через бюджетне фінансування демонструє свою зацікавленість у реалізації космічних проектів. Про це свідчить бюджет НАСА на поточний рік, який сягає 15 мільярдів доларів.

Сьогодні космічні технології є чинником, який гармонізує економічний розвиток, забезпечує поєднання господарських інтересів з вимогами екологічної безпеки.

Підвищення якості життя найближчим часом можливе тільки на грунті сталого розвитку, який передбачає не тільки врахування демографічних та екологічних чинників, а й розроблення таких моделей розвитку, які розглядали б ці чинники як взаємозалежні складові єдиного процесу функціонування суспільства. Космічні технології з огляду на це є необхідним базисом такого розвитку.

Звичайно, що недостатнє фінансування стримує розвиток ракетно-космічної галузі, не дає змоги розгорнутися потужному потенціалу українських вчених та інженерів. Потрібно, щоб ми всі усвідомили, що сьогоднішнє недофінансування космічної програми завтра обернеться величезними втратами для економіки, зниженням престижу та авторитету держави.

Космічна галузь тісно пов’язана з багатьма галузями народного господарства. Це — радіо, телебачення, медицина, сільське господарство, дослідження природних ресурсів Землі, спостереження за екологічними змінами планети, металургія і багато іншого. Через це, гальмуючи розвиток космічної галузі, ми гальмуємо розвиток економіки загалом.

Обговорення Національної космічної програми України в парламенті засвідчило глибоке усвідомлення народними депутатами України відповідальності за розвиток космічної галузі як провідної в сучасному світі. Важливо, що парламент задовольнив витрати на програму в тих сумах, в яких запропонували її автори. В середньому це 316,5 млн. грн. щорічно, що не перевищує 0,007 частки видаткової частини бюджету в 2003—2007 роках. Щоправда, передбачено також залучення великих позабюджетних коштів у сумі 3286,8 млн. гривень.

Леонід КАДЕНЮК, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, Герой України.