Заява фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді України стосовно ігнорування урядом освітянських проблем у бюджеті 2003 року
Фракція Соціалістичної партії України послідовно відстоює інтереси працівників освіти, науки, учнів і студентів. Депутати-соціалісти розробили низку законопроектів, які захищають українську школу. Жодного законопроекту з проблем освіти і науки, соціального захисту педагогів і науковців не було ухвалено без діяльної участі соціалістів. До проекту бюджету 2003 року нами були подані пропозиції стосовно пріоритетного фінансування цих галузей, вказано джерела цих витрат. Світовий досвід, вітчизняне законодавство вимагають витрат на освіту і науку не менше відповідно 10 і 1,7 відсотка від внутрішнього валового продукту. Проект бюджету, внесений урядом, цілком ігнорує ст. 53 Конституції України, закони України про освіту, про вищу школу, про профтехосвіту. Витрати загального фонду консолідованого бюджету на освіту становлять близько 4 відсотків ВВП, на науку —0,8 відсотка. За часів правління Кучми постійно ігноруються інтереси працівників галузі. Розмір середніх ставок зарплати педпрацівників становить близько 196 грн., а науково-педагогічних — 391 грн. на місяць, що майже утричі менше від гарантованих законом. Український вчитель, незважаючи на свою тяжку працю, не може утримувати сім’ю, уже багато років, відколи при владі нинішній режим, забув про оздоровлення, навіть не в змозі передплатити газету чи журнал, придбати методичну і художню літературу, без чого неможливе вдосконалення педагогічної майстерності.
За останні роки вкрай загострилася житлова проблема. Тисячі вчителів не мають житла, лише 8 відсоткам сільських педагогів бюджет оплачує комунальні послуги.
Особливо критичне становище склалося з підготовкою закладів до зими. В кожній третій школі діти мерзнуть, а учні профтехучилищ взагалі забули про тепло і харчування. Більш як 100 профтехучилищ нині від’єднано від струму. Уряд, Міносвіти, місцеві адміністрації склали з себе визначені Конституцією повноваження щодо забезпечення права юнаків і дівчат на освіту.
Попри всі демагогічні заяви Президента і високих урядовців про турботу про освіту і науку, всупереч ст.53 та ст. 22 Конституції України в проекті бюджету 2003 року пропонується вкотре припинити чинність низки статей законодавства про освіту і науку щодо соціальних гарантій працівникам цих галузей, студентам, учням, зокрема підвищення середньої зарплати до її рівня у промисловості, житлово-побутового забезпечення, пільгового проїзду студентів. Ми вважаємо це наругою над учителями і молодим поколінням, зухвалим викликом гуманізму та моралі й голосуватимемо проти цього.
Фракція СПУ рішуче засуджує таку позицію уряду і пропрезидентських фракцій, які підтримують цей проект бюджету. Ми вимагаємо додаткового виділення на науку і освіту не менш як 1,8 млрд. грн., підвищення зарплати освітян не менше ніж у 1,5—2 рази, збільшення коштів на харчування дітей, особливо сиріт, стовідсоткове забезпечення навчальних закладів і педагогів комунальними послугами, підручниками, комп’ютерами, технічними засобами навчання. Для цього є всі можливості, просто треба вивести з тіні половину економіки України.
Ми вимагаємо дотримання законодавства про освіту і науку Президентом, урядом, усіма органами виконавчої влади.
Звертаємося до вчителів, науковців, студентів, усіх громадян України усвідомити те, що без зміни системи влади, усунення олігархічно-кланового режиму від влади позитивних змін в державі не відбудеться.
Соціалісти підтримують законні вимоги освітян, візьмуть активну участь у всіх акціях протесту і заявляють, що всіма можливими засобами робитимуть усе для виконання вимог педагогів і батьків.
Ми розуміємо, що без вчителя, вченого, без освіти і науки в Україні не може бути майбутнього. Закликаємо всі фракції парламенту підтримати нашу позицію як державницьку і єдино конструктивну в нинішніх важких умовах життя народу.
Урятуємо світ — врятуємо наше майбутнє — наших дітей, врятуємо націю!
Іван БОКИЙ, заступник голови фракції.