Торік за проектом BіzPro було створено Національну коаліцію бізнес-асоціацій з питань спрощення дозвільних процедур на початок підприємницької діяльності.
Необхідність позитивних зрушень в економіці України нерозривно пов'язана з розвитком підприємництва, сприяння процесам створення нових підприємств і нових робочих місць. На думку підприємців, однією з найбільших перешкод у розвитку цієї діяльності є проблема отримання дозволів на початок роботи новостворених підприємств. Ці перешкоди породжені тим, що в Україні немає нормативів або законодавчих актів, які чітко передбачали б, у якому випадку, на якій стадії та для яких цілей мають надавати дозволи на початок роботи новостворених підприємств. Нормативні та законодавчі акти, які діють сьогодні в Україні, передбачають складні та довготривалі процедури видачі необхідних дозвільних документів. Наявні норми не дають точного визначення "новоствореного підприємства". Все це є підставою для виникнення непорозумінь між підприємцями та органами виконавчої влади, які видають дозволи на початок роботи підприємств.
У виступах Президента України Леоніда Кучми перед новим складом Верховної Ради та на Всеукраїнській нараді представників малого та середнього бізнесу 15 липня 2002 року підкреслено, що одним з основних завдань на сьогодні є створення сприятливих умов для заснування та діяльності суб'єктів малого та середнього підприємництва.
Створена бізнес-асоціаціями Національна коаліція з питань послаблення адміністративного тиску на суб'єкти малого підприємництва поставила перед собою завдання розробити і поширити в Україні спрощені прозорі процедури отримань дозволів на початок роботи підприємств. Перший досвід спрощення дозвільних процедур шляхом створення єдиних офісів для обслуговування підприємців у Івано-Франківську та Миколаєві довів доцільність такої практики.
Національною коаліцією розроблено проекти документів, які передбачають спрощені процедури видачі дозволів підприємцям на початок роботи підприємств. Першочерговим для впровадження має стати проект указу Президента про зосередження всіх процедур, пов'язаних із видачею дозволів підприємцям у "єдиних офісах". Його прийняття передусім дасть можливість значно скоротити час, який витрачають підприємці на дозвільні процедури, забезпечить прозорість роботи державних органів, які виконуватимуть цю роботу. Цей документ повинен стати базовим для перегляду наявних процедур з видачі дозволів підприємцям усіма дозвільними органами, зокрема Держнаглядохороною праці, санітарно-епідеміологічною службою, пожежною охороною, та поступовим переходом до заявочного принципу започаткування підприємницької діяльності.
Спрощення дозвільних процедур, на думку коаліції, в майбутньому дасть змогу підвищити виконання підприємцями встановлених норм з дотримання пожежної безпеки, безпечних умов праці та встановлених санітарних норм експлуатації об'єктів.
Реалізація розроблених національною коаліцією процедур є реальним кроком до створення сприятливого підприємницького клімату в державі. Це сприятиме залученню в економічні процеси вільних людських та фінансових ресурсів, звільнить державу від проблем опіки над безробітними та дасть можливість одержати нові джерела для наповнення її бюджету.
Членами робочої групи коаліції проведено низку заходів з популяризації та розв'язання цієї важливої проблеми. Так, у Києві Спілкою орендарів і підприємців України за сприяння Київської міської державної адміністрації було проведено громадські слухання, в яких взяли участь понад 80 осіб, у тому числі з багатьох регіонів України. Їх учасники одностайно підтримали ідею указу Президента України з цього питання, акцентувавши увагу на підготовці його як документа прямої дії.
Прес-служба Спілки орендарів і підприємців України.