Серед пріоритетних завдань другої сесії ВР України ПАРЄ вважає, зокрема, розгляд і прийняття Цивільного кодексу України. Як відомо, ЦК був прийнятий ВР України минулого скликання, але повернутий з пропозиціями Президента України. Разом з ним до ВР був повернутий і Господарський кодекс також із зауваженнями і пропозиціями Президента. Верховна Рада цього скликання, виходячи з практичної потреби прийняття цих кодексів, створила робочу групу з доопрацювання та підготовки їх для повторного розгляду ВР. Робочу групу очолив Перший заступник Голови ВР України Г. Васильєв, до її складу ввійшли і народні депутати, представники адміністрації Президента України, Міністерства юстиції, і відомі вчені-цивілісти і господарники (зокрема, Я. Шевченко, В. Мамутов, А. Довгерт).

Відбулося засідання робочої групи, на якому обговорювалися пропозиції членів групи стосовно подальшого розгляду обох кодексів.
Думка голови робочої групи, Першого заступника Голови ВР України Геннадія ВасильЄва:
— На превеликий жаль, мушу сказати, що попри семирічну роботу над обома кодексами, і науковці, і народні депутати не змогли вирішити фундаментальну проблему — як коректно розмежувати предмети регулювання обох законодавчих актів. І Цивільний, і Господарський кодекси надійшли до адміністрації Президента в «сирому» вигляді. І нині ми фактично маємо виправляти ці помилки. І виправляти швидко, часу на розкачку в нас нема.
Загалом окреслилося дві полярні позиції стосовно розгляду кодексів. Одні члени групи пропонують вносити в зал Цивільний кодекс і приймати спочатку його, як більш опрацьований. Тоді як інші вважають доцільним розглядати і приймати два кодекси паралельно. Особисто я схиляюся до другої позиції. На моє глибоке переконання, один Цивільний кодекс без «зв’язки» з Господарським має невеликі шанси пройти через сесійний зал. Крім того, ми не маємо права нехтувати напрацювання парламенту попереднього скликання, відкладаючи розгляд Господарського кодексу на потім.
Регламент Верховної Ради вимагає від нас опрацювати зауваження і пропозиції Президента. У цьому напрямі робоча група в цілому досягла позитивного результату. Практично всі сформульовані пропозиції глави держави до цих кодексів нами враховані.
Залишилося визначитися з чітким розмежуванням предметів регулювання кодексів. Юридичні служби парламенту разом з народними депутатами мають попрацювати над цією проблемою і на 21 листопада надати робочій групі свої обгрунтовані пропозиції. Думаю, після цього ми зможемо винести доопрацьовані варіанти обох кодексів спочатку в профільний комітет, а потім провести їх на пленарному засіданні Верховної Ради.
Власна інформація.