І Президент України Леонід Кучма, і Міністр закордонних справ Анатолій Зленко поїдуть до Праги для участі в заходах, що проходитимуть у рамках саміту НАТО. Таке рішення було одностайно ухвалене Радою національної безпеки і оборони. «Україна цим ще раз засвідчила незмінність свого курсу на євроатлантичну інтеграцію», — так охарактеризував рішення РНБО її секретар Євген Марчук. Саміт відбудеться 21—22 листопада.
Отже, Президент Леонід Кучма має намір узяти участь у засіданні Ради євроатлантичного партнерства, а Анатолій Зленко — в засіданні комісії Україна—НАТО. Та якщо з приїздом до Праги глави українського МЗС проблем нема, то свого ставлення до можливого візиту Леоніда Кучми в Брюсселі не приховували. Як і того, що ставлення це пов’язане зі «кольчужним» скандалом.
Однак минулої суботи агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на прес-секретаря Президента Олену Громницьку повідомило: «Представники України в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі отримали запрошення для участі Президента України та офіційної української делегації у Празькому саміті НАТО». Щоправда, згодом сама ж таки прес-секретар в інтерв’ю агентству цю інформацію скоригувала, назвавши не зовсім коректним повідомлення про окреме запрошення для України. Вона охарактеризувала документи, що були отримані представниками України, «виключно дипломатичною формальністю». Мова, цитує О. Громницьку «Інтерфакс-Україна», не йде про запрошення для окремих делегацій, а лише про пропускні документи, які отримує делегація для участі в Раді євроатлантичного партнерства. За повідомленням «Інтерфакс-Україна», «згідно із представленим штаб-квартирою альянсу чеській стороні списком, українську делегацію очолює Леонід Кучма». У прес-службі адміністрації Президента нам учора заявили, що орієнтуватися слід саме на друге повідомлення агентства «Інтерфакс-Україна».
Коментарі самих представників альянсу засвідчують незмінність його позиції стосовно можливого візиту до Праги глави України. Речник НАТО Роберт Пшчел підтвердив «ГУ», що ніякого особистого запрошення для Леоніда Кучми Брюссель не надсилав. Щодо можливого приїзду українського Президента на саміт, то пан Пшчел повторив тезу, раніше вже оприлюднену главою служби речників НАТО Івом Бродером: «Наша позиція полягає в тому, що не було б розумним, аби Президент Кучма приїжджав до Праги». Ще один представник альянсу, який побажав залишитися неназваним, в інтерв’ю нашій газеті зазначив: «Звичайно, з формальної точки зору Президенту Кучмі не потрібне запрошення для участі в Раді євроатлантичного партнерства, якщо такого не вимагає процедура отримання візи. Та в нашому колі є певні правила етикету. Три тижні тому ми заявили, що готові на проведення комісії Україна—НАТО, але на рівні міністрів закордонних справ, — це дуже зрозумілий сигнал». Водночас ніхто із співрозмовників «ГУ» не взявся прогнозувати, як реагуватимуть представники НАТО, якщо Президент України з’явиться у Празі.
У Посольстві Чехії в Україні «ГУ» зазначили, що для отримання чеської візи Президенту України, як володарю дипломатичного паспорта, офіційного запрошення не потрібно. Достатньо клопотання адміністрації Президента або МЗС. Водночас у посольстві запевнили, що жодних рекомендацій про негативний розгляд такого клопотання немає, і підтвердили: в разі необхідності візу Леоніду Кучмі видадуть максимально оперативно.