На початку погоджувальної ради голів парламентських комітетів, лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував народних депутатів, що в суботу ввечері до парламенту надійшов указ Президента України про відставку Кабінету Міністрів на чолі з Анатолієм Кінахом і подання про надання згоди на призначення новим прем’єром Віктора Януковича.
В. Литвин повідомив, що парламентському апарату вже доручено скласти графік зустрічей претендента на прем’єра з депутатськими фракціями і групами. Віктора Януковича було запрошено на засідання погоджувальної ради.
Голова Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Володимир Стретович звинуватив Віктора Януковича, як голову Донецької облдержадміністрації, у блокуванні проведення та висвітлення виїзного засідання комітету у Донецьку. А один із лідерів фракції БЮТ Олександр Турчинов заявив, що для підкупу опозиційних депутатів для їх переходу у парламентську більшість начебто пропонують суми в 300 тисяч доларів і більше.
Сам кандидат на прем’єрство в інтерв’ю журналістам не приховував, що він розраховує на збільшення парламентської більшості. Але «за рахунок конструктивних депутатів». В. Янукович сказав, що зустрічатиметься з усіма фракціями, в тому числі й опозиційними і незалежними депутатами. Програма діяльності майбутнього уряду, за словами Віктора Януковича, ще буде узгоджуватися з тим складом ВР, який візьме на себе відповідальність разом із урядом. Кандидат на прем’єра запевнив, що основною вимогою під час формування нового складу уряду буде професіоналізм.
Депутати мають визначитися щодо голосування за нового прем’єра до цього четверга — коли заплановано голосування за надання парламентом згоди на призначення Прем’єр-міністра. А склад усього уряду, як прогнозує Голова ВР Володимир Литвин, може бути затверджено вже до наступного четверга.
Лідер найчисленнішої в парламентській більшості фракції — ППУ і «Трудова Україна» — Сергій Тігіпко запевнив журналістів: на спільній нараді дев’яти фракцій з кандидатом на прем’єра, яка відбулася перед погоджувальною радою, було відчутно, що депутати зможуть підтримати В. Януковича. Обов’язковою умовою для голосування за нового прем’єра, за словами С. Тігіпка, є коаліційний принцип формування уряду, тобто коли під час формування складу Кабміну буде враховано пропозиції фракцій. С. Тігіпко підкреслив, що в цьому є і підтримка Президента, і бажання депутатів та кандидата на прем’єра.
Найбільша парламентська фракція «Наша Україна» своєї позиції щодо голосування за прем’єра не змінила: вона не братиме участі в цьому голосуванні, бо, за словами одного з її лідерів Віктора Пинзеника, для «нашоукраїнців» важливі «системні зміни». Водночас «Наша Україна» має намір брати участь у голосуванні щодо законопроектів, які розглядатимуть у парламенті цього тижня, зокрема держбюджету-2003 у другому читанні і закону про запобігання та протидію відмиванню та легалізації «брудних» грошей.
Після погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин, хоч і передбачає позитивний результат у голосуванні за призначення В. Януковича прем’єром, спрогнозував, що обговорення буде надзвичайно прискіпливим і принциповим, а кандидату доведеться докласти багато зусиль, щоб переконати депутатів. Політична боротьба буде надзвичайно гостра, бо кожен день наближає нас до президентських виборів 2004 року.