Президент України Леонід Кучма звільнив з обійманих посад голову Чернігівської обласної держадміністрації Миколу Бутка і голову Черкаської облдержадміністрації Володимира Лук’янця.
Це визначено указом глави держави «Про персональну відповідальність керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади» від 13 листопада, повідомив у середу на брифінгу в Києві глава адміністрації Президента Віктор Медведчук.
Л. Кучма також виніс догану головам низки обласних держадміністрацій, зокрема, Дніпропетровської — Миколі Швецю, Полтавської — Євгену Томіну, Запорізької — Євгену Карташову, Чернівецької — Теофілу Бауеру.
Президент також порушив питання про неповну службову відповідність голови Фонду державного майна Олександра Бондаря та голови Держкомітету України з питань регуляторної політики і підприємництва Олександри Кужель, повідомив глава адміністрації.
Відповідаючи на запитання журналістів, 
В. Медведчук зазначив, що за цим адміністративним стягненням може настати звільнення. «Вони повинні це розуміти», — підкреслив він.
За словами глави адміністрації Президента, указ підписано за результатами двох нарад, що відбулися під головуванням глави держави в червні нинішнього року, — засідання Координаційної ради в боротьбі з організованою злочинністю та корупцією і наради з питань розвитку малого та середнього бізнесу. За підсумками цих нарад проведено комплексні перевірки в дев’яти областях України, які засвідчили, що окремі керівники місцевих органів виконавчої влади не забезпечують реалізацію виконання покладених на них повноважень. Істотні недоліки було виявлено в Чернігівській, Черкаській, Чернівецькій, Дніпропетровській, Запорізькій і Полтавській областях.
В. Медведчук також зазначив, що з боку ФДМ було «втрачено реальний контроль за здійсненням процесу приватизації», а Держкомпідприємництва до сьогодні не створив належних умов для ефективного розвитку малого бізнесу на місцевому рівні.
Крім того, Президент звільнив керівників восьми районних державних адміністрацій, зокрема в Черкаській, Запорізькій, Полтавській та Закарпатській областях. За результатами перевірок також звільнено деяких керівників місцевих управлінь у боротьбі з організованою злочинністю, податкової адміністрації, заступників голів обласних держадміністрацій.