Наступні вибори до парламенту, ймовірніше, проводитимуться за пропорційною системою. На цьому наголосив голова Центральної виборчої комісії Михайло Рябець на міжнародній науково-практичній конференції «Вибори і референдуми в Україні».
За його словами, окремі закони, які приймалися поспіхом напередодні та під час виборчих кампаній, негативно впливали на результати виборів, бо містили багато задекларованих положень, і таких, що суперечили Конституції України.
На думку Михайла Рябця, необхідно відмовитися від одночасного проведення парламентських та місцевих виборів. Суть пропонованої ЦВК реформи, яка підвищить рівень контролю з її боку, зводиться до чотирирівневої системи комісій: ЦВК, яка очолює всю систему, територіальні (регіональні) виборчі комісії Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські виборчі комісії, територіальні районні, міські, районні в містах, дільничні.
Крім того, на переконання голови ЦВК, доцільно запровадити в Україні єдиний реєстр виборців, що дасть змогу чіткіше визначити межі виборчих дільниць та чисельність електорату.
Законодавчого врегулювання також потребують і відсутність визначення у виборчих законах таких понять, як «передвиборна агітація», «політична реклама» тощо, a також відсутність механізму надання кандидатам друкованої площі та ефірного часу за рахунок державних коштів. Немає  відповідальності й за порушення виборчого законодавства, бо заборони і обмеження мають декларативний характер.
Михайло Рябець упевнений, що прийняття Виборчого кодексу України — єдиний шлях до стабілізації вітчизняного законодавства про вибори. А Верховній Раді потрібно прийняти нову редакцію Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», яку вже підготував ЦВК. Чинний закон, на його думку, суперечить «логіці розвитку подій у нашій державі».
А народний депутат Юрій Ключковський запропонував передбачити в законодавстві «конституційну відповідальність і позбавлення за рішенням суду громадянина виборчих прав».
Голова Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко, говорячи про вдосконалення виборчого законодавства, зазначив, що його комітет підтримує ідею проведення пропорційної системи виборів. Оскільки завдяки їй, на його думку, вдасться уникнути кризи влади і затяжних виборів глави парламенту та Прем’єр-міністра.