Якщо чекаєте на черговий випуск рубрики «Я —підприємець», то ви вже зважилися на самостійну діяльність, вибрали її вид та організаційно-правову форму. Час переходити до реєстрації підприємства. Для підприємств, які мають одного засновника (наприклад, приватного підприємства), формування статутного фонду не обов’язкове. Якщо ви обрали господарське товариство, то до його реєстрації слід подбати про формування статутного фонду. Для акціонерного товариства його розмір становить загальна номінальна вартість випущених акцій, що має бути не менше еквіваленту 1250 мінімальних заробітних плат, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення акціонерного товариства (сьогодні ця ставка дорівнює 165 грн.). Фінансове становище засновників (крім фізичних осіб) відкритих акціонерних товариств стосовно їх спроможності зробити відповідні внески до статутного фонду обов’язково має бути перевірено аудитором (аудиторською фірмою).
У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється статутний фонд у розмірі не менше 100 мінімальних заробітних плат. Обов’язкова умова — внесення кожним з учасників до статутного фонду не менш як 30 відсотків вказаного в установчих документах вкладу до моменту реєстрації ТОВ грошима. Весь вклад потрібно внести не пізніше року після реєстрації товариства. Якщо це зобов’язання виконано не буде, то учасник сплачує за час прострочення 10 відсотків річних із недовнесеної суми (якщо інше не передбачено установчими документами).
Вкладники командитного товариства мають робити вклади і додаткові внески в розмірі, способами і в порядку, передбаченими установчим договором. Формується статутний фонд із вкладів учасників та засновників товариства. Внести можна будинки, споруди, обладнання, інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, в тому числі в іноземній валюті (крім бюджетних коштів, коштів, одержаних у кредит та під заставу).
Оцінений у гривнях вклад становить частку учасника та засновника у статутному фонді (порядок такої оцінки необхідно обумовити в установчих документах товариства). Від вартості майна, що ви вносите, залежатимуть частка в товаристві і відповідно можливості впливу на його діяльність.
Для формування статутного фонду до реєстрації підприємства як юридичної особи ви маєте відкрити рахунок (лише один) у банківській установі (в іноземній та/або національній валюті). Під час відкриття рахунку для формування статутного фонду господарського товариства до банку слід подати: рішення засновників про визначення особи, якій надається право розпорядчого підпису у проведенні грошових операцій за цим рахунком, яке оформлюється у вигляді довіреності, засвідченої нотаріально (якщо хоча б одним із засновників є фізична особа); копію установчого договору, засвідчену нотаріально (якщо засновником є хоча б одна фізична особа); заяву про відкриття рахунку, підписану уповноваженою засновниками особою; картку із зразком підпису особи, якій засновники надали право розпорядчого підпису, засвідчену уповноваженим працівником банку.
Якщо внеском є не грошові кошти, а майно, для вас як власників найкращим варіантом буде складення акта прийому-передачі, в якому обов’язково опишіть майно та зазначте його вартість.
Сформований статутний фонд ще не означає, що його розмір не можна змінити. Про те, як його збільшити або зменшити, — в наступному випуску.