Ця пригода сталася в Чернівецькій області. До чергової частини Сокирянського райвідділу внутрішніх справ із заявою звернувся місцевий житель К. Дві години тому невідомий чоловік незаконно заволодів його автомобілем «ВАЗ». Тільки на кілька хвилин хазяїн залишив без нагляду свої «Жигулі», не потурбувавшись зачинити дверцята на замок... Зловмисникові цього часу вистачило, щоб вкрасти транспортний засіб.

На пошук було орієнтовано наряди дорожньо-патрульної служби ДАІ області. Всі виїзди з району Державтоінспекція перекрила. Один з екіпажів автопатруля помітив автомобіль, який за прикметами був схожий на розшукуваний. Водій «Жигулів», побачивши автомобіль ДПС, швидко розвернувся і спробував утекти. Але до такого перебігу подій екіпаж ДАІ був готовий. Отож затримання зловмисника, мешканця Хмельницької області К., для співробітників Державтоінспекції стало справою кількох хвилин. За словами затриманого, він не міг спокійно пройти повз незачинений автомобіль і, до того ж, із залишеними ключами в замку запалення...

Торік на території України зареєстровано 17528 викрадень, скоєних здебільшого з вини самих власників автомототранспорту. Як свідчить статистика, легковажне ставлення декотрих водіїв до елементарних норм зберігання автомобілів часто провокує зловмисників до протизаконних дій.

Залишаючи транспорт без нагляду, ви сприяєте незаконному заволодінню ним. Відповідно до п. 15.11 Правил дорожнього руху України водій не повинен залишати транспортний засіб, не вживши всіх заходів безпеки. Не треба також забувати і про те, що в разі скоєння викраденим транспортом ДТП з тяжкими наслідками власника автомобіля також притягують до кримінальної відповідальності.

Будьте уважні і під час перевезення пасажирів. Намагайтеся реально оцінювати можливий ризик. Нещодавно до старшого інспектора ДПС окремого спеціалізованого взводу із супроводу та ескортування при УДАІ в Херсонській області Олексія Болдіна по допомогу звернувся водій. Таксист зазнав бандитського нападу з боку пасажирів. Завдяки оперативності та рішучості державтоінспектора злочинців — чоловіка та жінку вдалося затримати. Під час огляду в дамській сумочці знайшли газовий пістолет, яким зловмисники погрожували водієві таксі.

У разі викрадення вашого транспортного засобу негайно повідомте про це до міліції. Обов’язково вкажіть марку автомобіля, його державні реєстраційні номери, колір, номер двигуна і кузова та особливі прикмети, що дадуть змогу знайти і затримати ваш автомобіль під час контролю за дорожнім рухом. Спробуйте встановити очевидців злочину, попросіть їх затриматися до прибуття правоохоронних органів. Намагайтеся запам’ятати, в якому напрямку поїхали зловмисники, їх кількість та прикмети. Будь-яка додаткова інформація збільшує шанс знайти ваш автомобіль.

Володимир ЕННАНОВ, співробітник ДДАІ МВС України.