Анатолій Кінах не збирається іти добровільно з посади керівника виконавчої гілки влади. Про це він повідомив позавчора журналістам, коментуючи інформацію про нібито подану ним заяву про відставку.

 На його переконання, сьогодні, як ніколи раніше, потрібні кроки на зміцнення стабільності. «Не дай Боже, ми об’єднаємо деякі кризові явища в парламенті з урядовою дестабілізацією», — наголосив Прем’єр-міністр України.

Водночас варто звернути увагу на те, що минулої п’ятниці Президент України Леонід Кучма розкритикував дії уряду з прийняття бюджету нинішнього року, а також його виконання. Глава держави вважає, що винні в цьому повинні подати заяву про відставку. Вельми негативно оцінює діяльність уряду і у виконанні фінансового плану поточного року, і в підготовці проекту головного фінансового документа на 2003 рік і Рада національної безпеки й оборони. Про це йдеться у розповсюдженому документі за підписом секретаря РНБО Євгена Марчука.

Не менше запитань викликають і слова постійного представника Президента у Верховній Раді Олександра Задорожнього, який, зокрема, вважає, що найвірогіднішою кандидатурою на посаду прем’єра є керівник Донецької облдержадміністрації Віктор Янукович. За словами Олександра Задорожнього, ім’я майбутнього кандидата на посаду прем’єра стане відомо наприкінці тижня.

Однак, схоже, парламентська більшість так і не змогла домовитися про єдиного кандидата. Адже, за словами Олександра Задорожнього, вирішальне слово належатиме Президентові України Леоніду Кучмі. Тим більше постійний представник глави держави в парламенті висловив думку, що рейтингове голосування може негативно вплинути на монолітність парламентської більшості. Ще однією ознакою кризи у стосунках більшості є й те, що її засідання перенесено з вівторка на кінець тижня.

За таких умов не позаздриш нинішньому Прем’єр-міністру України, який змушений тримати удари з усіх боків. Того ж таки вівторка Анатолій Кінах заявив журналістам, що він нормально ставиться до ситуації, пов’язаної зі зміною уряду. Хоча він певен: проведення політичної реформи в Україні не повинне перетворюватися на торгівлю посадами. Отже, політична реформа — ще один клин, яким вибивають крісла з-під нинішнього уряду.

А про те, що торгівля посадами йде, свідчать слова народного депутата, члена фракції «Регіони України» Валерія Коновалюка, який заявив у вівторок, що «кандидатури прем’єра і голови НБУ можуть бути запропоновані в пакеті».

Зостається лише сподіватися, що, попри всі невтішні прогнози, Кабінет Міністрів, очолюваний Анатолієм Кінахом, і справді «забезпечить закріплення позитивних результатів цього року і створить умови для підвищення конкурентоспроможності економіки у 2003 році».

У цьому можна буде переконатися за підсумками вчорашнього засідання уряду, на якому розглядали вельми важливі для економічного поступу країни питання.