Україна і Польща мають не лише спільні політичні цілі на зовнішній арені, а й спільну тисячолітню історію. Історію треба вивчати, аналізувати, робити висновки, але рухатися в майбутнє. На цьому наголошував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на зустрічах під час дводенного офіційного візиту делегації українського парламенту до Республіки Польща.
Під час бесіди з Президентом Польщі Александром Квасневським обговорено широке коло двосторонніх відносин, спільні завдання двох держав у політичній, економічній та гуманітарній сферах. Зокрема, як повідомив, відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України» присутній на цій зустрічі голова Комітету ВР у закордонних справах Дмитро Табачник, принциповим було те, що Александр Квасневський заявив: «На всіх міжнародних зустрічах Польща виступає сьогодні як «адвокат і речник України у світі». Польський Президент запевнив, що він готовий сприяти тому, аби Україна не зазнала міжнародної ізоляції. У свою чергу, Голова Верховної Ради підкреслив, що нам приємно відчувати вболівання з боку Польщі за Україну, за те, щоб ми динамічніше інтегрувалися в Європу.
Польського Президента особливо цікавила думка Голови парламенту про входження України до Європейського союзу. Адже Польща має намір вступити до ЄС у 2004 році. Як зазначив Володимир Литвин в інтерв’ю журналістам — це був би ідеальний варіант, коли б членство Польщі в Євросоюзі відбувалося паралельно з набуттям Україною статусу асоційованого члена в ЄС.
Володимир Литвин і Александр Квасневський не могли оминути і болючих проблем історичного минулого двох держав. Зокрема, йшлося про потребу цивілізовано вирішити проблему відкриття меморіалу загиблим польським воякам на Личаківському цвинтарі у Львові, відзначення річниці Волинської трагедії.
На зустрічі делегації українського парламенту з Маршалком Сейму Мареком Боровським польська сторона запропонувала створити так званий сеймик — польсько-український міні-парламент на зразок такого, який вже діє між парламентами Польщі та Литви. На думку української сторони, це може бути спільний дорадчий орган — постійно діюча міжпарламентська комісія на зразок такої, яку вже створено між Верховною Радою України, Держдумою і Федеральними Зборами Росії. Вона могла б збиратися двічі на рік для прискорення розв’язання проблем співробітництва між Україною і Польщею.
Розмова Володимира Литвина з Маршалком Сенату Польщі Лонгіном Пастусяком передусім торкалася проблем культурного розвитку української меншини у Польщі і польської — в Україні. Відповідаючи на запитання кореспондента «ГУ» після зустрічі, сенатор висловив задоволення тією законодавчою базою, яка діє на сьогодні в Україні щодо забезпечення гуманітарних, культурних і духовних потреб польської громади. А на запитання про запровадження Польщею нового візового режиму, Л. Пастусяк відповів так: «Польща зацікавлена в тому, щоб запровадження віз не вплинуло негативно на товарообіг і можливість українськими громадянами перетинати польський кордон». Польські візи, які запроваджуються з 1 липня наступного року, будуть дешеві, легкодоступні, багаторазові і довгострокові, наголосив він. А Володимир Литвин додав, що Україна, підтримуючи євроінтеграційні прагнення Польщі, дивиться на це питання під таким кутом зору, щоб не виникло ускладнень у стосунках між нашими народами. «Треба приймати такі рішення, які були б прийнятні для України і для Польщі», — наголосив глава українського парламенту.
Питання нового візового режиму між Україною та Польщею, інтеграція України до Євросоюзу та співпраця з НАТО обговорювалися також під час зустрічей з Прем’єр-міністром Лешеком Міллером та міністром закордонних справ Польщі Влодзімежем Цімошевичем.
Голова ВР Володимир Литвин нагородив представників польської політичної громадськості і культурної еліти Грамотами Верховної Ради України та пам’ятними подарунками за особистий вагомий внесок у зміцнення україно-польських зв’язків. Наголосивши при цьому: «Добре налагоджені стосунки між Україною і Польщею — це один із чинників стабільності і процвітання Європи».
Юліана ШЕВЧУК (телефоном з Варшави).