Ранкове й денне засідання 12 листопада
Інформацію Кабінету Міністрів про хід реформування Збройних Сил України, соціальний захист військовослужбовців, членів їхніх сімей заслухано на нинішньому дні уряду в парламенті. Як зауважив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, це чергове після 1999 року слухання на цю тему. З того часу, за його словами, вдалося виконати не всі рекомендації, серйозних коректив потребує програма реформування нашого війська. Окрім того, було серйозно порушено створену в попередні роки систему соціального захисту військовослужбовців і членів їхніх сімей. Про гостроту проблеми свідчить і такий факт: третина тривожних звернень надходить до Верховної Ради від військовослужбовців і ветеранських організацій. Але загалом, наголосив керівник парламенту, законодавчій владі вдалося створити потрібну нормативно-правову базу для діяльності Збройних Сил.
З цим твердженням, по суті, погодився і Міністр оборони Володимир Шкідченко, доповідаючи від імені уряду про хід реформування свого відомства. Нинішній стан Збройних Сил загальновідомий, тому міністр не вдавався до переліку промовистих прикладів. Хоча один з них навів ще раз. Навіть льотчики з передових сил оборони в середньому налітують до 14 годин за запланованої норми 90 годин. Одна з головних проблем — нестача фінансування. Передбачене законодавцями тривідсоткове від ВВП фінансування може стати реальністю, за словами міністра, не в найближчі роки.
А нині армія має трохи більше одного відсотка. Коментарі, як мовиться, зайві.
Треба віддати належне, парламентарії загалом утрималися від широкої констатації негативних явищ в українському війську і у своїх запитаннях міністрові В. Шкідченку та держсекретареві Міноборони Олександрові Олійнику торкалися принципових питань. Скажімо, чому досі не затверджено мобілізаційний план, який діє ще з 1998 року. Коли буде скасовано заборону на навчання з бойовими пусками тактичних та інших ракет. Цікавилися основними положеннями проекту воєнної доктрини держави, яку нині повторно розглядає оборонне відомство. Окремо парламентарії говорили про початок знищення за американські гроші важких бомбардувальників, які не належать до стратегічної авіації, та 225 ракет нестратегічного призначення. Депутати Ю. Кармазін, О. Гінзбург наголошували на недоцільності такого знищення. Не менше запитань було і з приводу передачі з балансу оборонного відомства військових містечок, яких, за підрахунками депутата А. Раханського, налічується майже 2,5 тисячі. Тут Володимир Шкідченко попросив допомоги законодавців з тим, щоб урегулювати питання передачі цих містечок не лише держадміністраціям на місцях, а й в комунальну власність.
Особливо багато запитань було до держсекретаря МО О. Олійника з приводу пільгового забезпечення військовослужбовців і членів їхніх сімей медичними, транспортними послугами, а насамперед — житлом. Занепокоєння зрозуміле, адже, за словами міністра оборони, у Збройних Силах майже 50 тисяч безквартирних. Ситуацію може врятувати... планове скорочення (реформування) українського війська — до 2005 року воно має налічувати лише 375 тисяч «штиків».