Цього року, схоже, нашій армії знову доведеться штопати онучі й ремонтувати стару техніку. До цього їй не звикати. А ось суспільству важко звикнути до тих, м’яко кажучи, помилок, що їх припускаються наші військовики. Правда, не зі злого умислу, а, як показала практика, тільки через бідність. У наш час доволі складно бути бідним і чесним, а коли казати про військовослужбовця, то — голодним і бравим.
У контексті боротьби зі світовим тероризмом вітчизняному оборонному відомству логічно було б розраховувати на стовідсоткове фінансове задоволення своїх потреб з боку головного спонсора — держбюджету. Міноборони, за словами Держсекретаря МО України Олександра Олійника, висунуло свої пропозиції «Бюджету-2003». Пропоновано надати на оборонні потреби 5 млрд. 494 млн. грн.
Головнокомандувач ЗС України Леонід Кучма на недавній колегії військового відомства запевнив, що не підпише бюджет, якщо в ньому не буде враховано бодай мінімальних потреб армії. А згідно з проектом держбюджету людям у погонах для повного щастя, з’ясовується, треба 2 млрд. 550 млн. грн. На всіх.
Торік Президент затвердив пропозиції Міністерства оборони України, згідно з якими плановано поступово (в 2005 р.) вийти на фінансування потреб армії у розмірі не менш як три відсотки від ВВП, як це належить за Законом «Про оборону».
Поки що відсоток становить лише 1,32. При цьому тільки на проведення заходів з реалізації реформи в українській армії у 2003 році потрібно 643,9 мільйона гривень, на тилове забезпечення — майже 708 млн. грн., а на будівництво житла для військовослужбовців — 358,7 млн. грн.
Щодо поповнення та модернізації технічного арсеналу ЗС України, то це питання наші військові мають вирішувати самостійно. За рахунок економічної і господарської діяльності. За цей час армійці показали, що цілком можуть заробляти самі, ось і зобов’язали їх нинішнього року отримати більш як 980 млн. грн. За словами Міністра оборони Володимира Шкідченка, цю цифру вочевидь завищено, і якщо вдасться заробити, то вдвічі менше.
А ось скоротивши наступного року 24 тисячі військовослужбовців і списавши з балансу 900 одиниць техніки, українська армія зможе заощадити 250 млн. грн. Але така економія погоди не робить. Сьогодні йдеться про зняття пільг і компенсаційних виплат (на санаторно-курортне лікування, проїзд до місця оздоровлення, за житло і комунальні послуги, електроенергію) з військовослужбовців і військових пенсіонерів. На практиці, за словами військових, вони вже відсутні, за винятком хіба що 50-відсоткової оплати за житло. Подейкують, що всі відібрані пільги замінять на адресну грошову допомогу. Але механізм її ще не розроблено, а бюджет приймати вже час.