Профспілки — єднальна ланка між суспільством і державою. Таку думку висловив учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з головою Федерації профспілок України, народним депутатом Олександром Стояном. На переконання глави парламенту, профспілки сьогодні виконують подвійну функцію: по-перше, відстоюють інтереси найманих працівників перед роботодавцями; по-друге, сприяють становленню громадянського суспільства. Оскільки партії через свою слабкість поки що не можуть виконувати відповідну роль.
Володимир Литвин звернув увагу на незахищеність профспілкових активістів на підприємствах, що отримали нових власників.
У ході розмови Голова Верховної Ради і лідер одного з найбільших профспілкових об’єднань дійшли згоди уже найближчим часом запропонувати народним обранцям розглянути деякі законопроекти, спрямовані на соціальний захист громадян. Так, на розгляд сесійного залу буде винесено проект закону про збільшення розміру мінімальної зарплати зі 165 до 270 грн. Водночас профспілки пропонують збільшити неоподатковуваний мінімум до 80 відсотків від вартості мінімального споживчого кошика.
Окрім того, Володимир Литвин і Олександр Стоян обговорили шляхи ліквідації заборгованості з виплат заробітної плати, яка нині становить майже 2,5 млрд. грн., підвищення рівня оплати праці освітянам і реформування системи пенсійного забезпечення.
Після закінчення розмови відбулася прес-конференція Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Відповідаючи на запитання журналістів, зокрема про ситуацію довкола уряду, Володимир Литвин висловив думку, що до кінця тижня з’явиться єдина кандидатура на посаду Прем’єр-міністра. Він вважає, що новий керівник уряду має піднятися над інтересами кланів та партій і працювати тільки в інтересах держави. На його думку, урядова команда повинна не тільки успішно виконувати поставлені завдання, а й бути налаштована на конструктивну співпрацю з парламентом. Проте В. Литвин сумнівається, що парламентська більшість зможе узгодити єдину кандидатуру з чотирьох претендентів на пост керівника виконавчої гілки влади.