Минулий тиждень у парламенті розпочався з розгляду у профільному комітеті проекту держбюджету-2003, внесеного урядом на друге читання. Однак дискусії у стінах Верховної Ради нині виходять далеко за межі економічних суперечок. Адже першим питанням для голосування наступного пленарного тижня може стати не головний фінансовий документ держави, а про недовіру нинішньому уряду.
Конкретики у суперечці на тему нового прем’єра та створення коаліційного уряду минулий тиждень не приніс. Президент хоче, щоб парламентська більшість визначила єдину узгоджену кандидатуру із запропонованих чотирьох (А. Кінах, М. Азаров, О. Дубина, В. Янукович), а «більшовики» кажуть, що погодяться з вибором глави держави. «Було б краще, якби більшість запропонувала одного кандидата, але Президент готовий говорити і в такому форматі», — сказав постійний представник Президента у ВР Олександр Задорожній. А Голова Верховної Ради Володимир Литвин в одному з коментарів підкреслив, що з точки зору економії парламентського часу було б доцільніше, якби єдину кандидатуру визначив Леонід Кучма.
Президент установив час для досягнення компромісу — до 22 листопада. «Більшовики» на координаційній раді 6 листопада пообіцяли визначити єдиного кандидата до 12 листопада. До цієї дати фракції та групи, що входять до більшості, мали зустрітися з усіма чотирма кандидатами на прем’єрство. І самі претенденти казали, що не проти таких рандеву, однак жодних повідомлень про їх проведення ще не надходило.
У парламентських кулуарах кажуть, що «більшовики» найбільше обговорюють дві кандидатури — чинного прем’єра А. Кінаха і глави Донецької облдержадміністрації, висуванця Партії регіонів В. Януковича.
«Наша Україна» участі у черговій прем’єріаді не бере і, за словами їхнього політолога Миколи Томенка, не голосуватиме за жодного з кандидатів. Однак переговори зі створення парламентської більшості найбільша у ВР фракція продовжує — Віктор Ющенко зустрічався з лідерами НДП Валерієм Пустовойтенком і «Трудової України» Сергієм Тігіпком. «Нашоукраїнці» вже кажуть про створення більшості не «на базі» їх фракції, а «з участю». Але наголошують на тому, що вони перемогли на виборах.
Комуністи висунули кандидатом на нового прем’єра свого однопартійця Станіслава Гуренка. Однак вони самі прекрасно розуміють, що шансів у нього фактично нема. Тим паче що дві інші опозиційні фракції — соціалісти і «бютівці» — від участі в прем’єріаді цілком відсторонилися. Разом з комуністами вони наполягають на «зміні системи влади» і, вочевидь, готують нові політичні акції на кшталт 16 вересня.
Кому справді не позаздрити у нинішній ситуації, то це прем’єрові Анатолію Кінаху. З одного боку, уряд продовжує працювати, адже ніхто його у відставку ще не відправляв, готує бюджет на наступний рік. А з другого — вже не перший тиждень перебуває у «підвішеному» стані. А. Кінах заявив, що «спроба створити у країні передумови урядової кризи» і сформувати парламентську більшість методом «примітивного розподілу посад» і «торгівлі портфелями» — шлях у глухий кут, який може призвести до загострення політичної ситуації у державі та зриву бюджетного процесу. «Всім живим людям працювати в атмосфері постійних дискусій, прогнозів про майбутній уряд надзвичайно важко», — зізнався прем’єр. Зрештою, як передбачають багато аналітиків, можливий і такий варіант, за яким поміняють кількох міністрів, але самого прем’єра не чіпатимуть.
Доля нинішнього уряду має визначитися через тиждень — коли парламент знову працюватиме у пленарному режимі. Однак уже сьогодні і «більшовики», і опозиціонери одностайні в тому, що якщо нинішній уряд все-таки буде відправлено у відставку, то від голосування за нового прем’єра прямо залежатимуть перспективи парламентської більшості. Це стане для неї іспитом на реальність і спроможність проводити свої ж політичні рішення.