«На початку опалювального сезону 2002—2003 років в Україні склалася надзвичайно напружена ситуація із забезпечення теплом житлових будинків, закладів освіти, охорони здоров’я, культури та інших об’єктів соціальної сфери, що опалюються від централізованих мереж теплопостачання.
...Від холоду в квартирах, школах, лікувальних закладах, установах культури, гуртожитках та на інших соціальних об’єктах страждають немовлята, школярі і студенти, хворі, інваліди, люди похилого віку. Поширюються простудні захворювання, зростає смертність».
Це уривок з тексту постанови Верховної Ради України від 22 жовтня нинішнього року. Парламент визнав роботу Кабінету Міністрів з підготовки до опалювального сезону недостатньою і запропонував ужити додаткових заходів щодо поліпшення теплопостачання від централізованих мереж.
А через два дні після опублікування в нашій газеті цієї постанови до редакції надійшов лист, який розпочинається так: «Звертаються до вас мешканці багатоповерхових будинків смт Бородянка Київської області, які й досі сидять без опалення, хоча за нього боргів не мають. При зверненні до керівників «Ірпіньтепломережа» нам відповідають: коли зберемо гроші, а якщо це вас не влаштовує — подавайте до суду».
Під цим листом кілька підписів, але лише одне розбірливе прізвище. Всі інші не поставили їх, мабуть, побоялися.
Нашим власним кореспондентам в областях боятися нічого. Тим паче що вони отримали редакційне завдання перевірити, як забезпечуються в регіонах теплом житлові будинки та об’єкти соціальної сфери. І ось їхні перші повідомлення.
Сергій Павленко з Чернігова:
— На Чернігівщині станом на 6 листопада не підключені до теплопостачання через велику заборгованість платників комунальних послуг сім багатоповерхових житлових будинків, дев’ять гуртожитків. Працівники теплопостачальних організацій Чернігова почали від’єднувати злісних неплатників за використану теплоенергію. В Ніжині мерзнуть 2 500 мешканців десяти багатоповерхових будинків, а також у 35 будівлях підприємств, установ і організацій.
Микола Нечипоренко з Дніпропетровська:
— Третина багатоповерхових житлових будинків досі не опалюється в Дніпродзержинську. В Новомосковську ситуація ще гірша. Тут тепло подано лише в кожен четвертий будинок і дитсадок, у кожну четверту лікарню та школу. Нікополь тільки розпочинає опалювальний сезон. Навіть в обласному центрі мешканці 126 будинків житлово-експлуатаційного об’єднання «Південне» та 28 — житлового підприємства «Лівобережне» і сьогодні мерзнуть у своїх квартирах. В області єдиний Кривий Ріг більш-менш обігрівається.
На думку заступника голови облдержадміністрації, начальника облкомунгоспу Леоніда Турчина, не через заборгованість населення за використані раніше енергоресурси не змогли вчасно і в необхідних обсягах закупити газ на нинішній опалювальний сезон, як це багато хто стверджує, а через борги великих підприємств. «Практично всюди критична ситуація склалася через те, — переконаний він, — що міські голови разом з депутатами своїх міськрад і торік, і позаторік, і цього року з популістсько-виборних міркувань штучно чи вольовими розпорядженнями стримували зростання до належних розмірів тарифів на комунальні послуги. У такому разі треба було передбачити відшкодування витрат з міських бюджетів, а цього не робилося. Тому сьогодні там і тут тепломережі не добрали мільйони гривень, які нині невідомо як можна компенсувати. А тепер наше комунальне господарство чекають нелегкі випробування».
Григорій Яковенко з Київщини:
— У столичній області практично всі комунальні підприємства готові до опалювального сезону. Та він не скрізь розпочався через відсутність газу. Лише наприкінці жовтня тепло надійшло, і то не до всіх будинків, у містах Бровари, Бориспіль, Ірпінь, Фастів, Переяслав-Хмельницький та інших населених пунктів.
У травні облдержадміністрація провела кущові наради за участю місцевих керівників та житлово-комунальних служб. Їм ще раз нагадали: без попередньої оплати нині газ у рахунок кредитів, обіцянок, завірянь газопостачальники не дадуть. Мало того, окремі комунальні господарства навіть не уклали вчасно з ними договори на постачання газу. І ось наслідок —заборгованість теплопостачальних організацій Київщини постачальникам газу становить понад 50 мільйонів гривень. А тому в багатьох будинках населених пунктів, і в тому самому Ірпені, немає тепла. Вихід в області бачать один — сплатити борги з місцевих бюджетів, а тоді повертати їх. І через позови до судів. Скажімо, у Білій Церкві за боргів населення в 29 млн. грн. — позови подано на 21 мільйон гривень.
А тим часом морози не чекали. Ситуація ще більше ускладнилася, ніж сказано в постанові Верховної Ради. Яка, до речі, одним із заходів прискорення теплопостачання пропонувала Кабінету Міністрів за рахунок коштів державних бюджетів надати фінансову допомогу підприємствам — виробникам теплової енергії. Але, як свідчать повідомлення з областей, ні уряд, ні місцева влада не поспішають.
У наступних номерах — повідомлення з інших областей.
Ведучий теми Яків ГАЛЬЧЕНКО.