Кілька років тому, вивчаючи європейський досвід з енергозбереження, фахівці нашого підприємства зробили несподіваний висновок — чудове обладнання для опалення, яке виробляють світові лідери, малоефективне для українського споживача.

І хай вибачають мені представники славетних фірм, обладнання яких чудово працює в приватному секторі, але в реальних умовах українських підприємств робити їм нема чого!
Справді, уявіть собі: «правильний» німець заливає в систему опалення не просто очищену, а сертифіковану (!) воду, регулярно замінює фільтри, обробляє воду ультрафіолетовим випромінюванням, проводить періодичні технічні ревізії, страхує обладнання і будівлю тощо.
А «реальний» українець заливає ту воду, яка є. Робить ревізію тільки тоді, коли щось вийшло з ладу, та вірить у небесні сили і власний талан... Мало? Ще він не любить проектів, перевірок представниками охорони праці, пожежниками, розумних фахівців з наладки електроніки.
Звичайно, з приводу наведеного можна сміятися, можна плакати, але все одно: взимку треба працювати в теплих школах, дитячих садках, цехах підприємств: бо національний колорит — колоритом, а тепла хочеться всім.
Саме на ідею створення нагрівача, адаптованого до роботи в умовах України, ми «захворіли» і створили гідродинамічний обігрівач ТЕК, який виявився напрочуд живучим та універсальним.
Про цей нагрівач, в якому відсутні нагрівальні елементи, не раз писали на сторінках центральної української преси. Що ж це за пристрій такий — ТЕК? Нагрівач складається з електронасоса, ємності для води та спеціального змішувача, в якому, власне, і відбувається нагрівання за рахунок перетворення енергії руху рідини на тепло. Установка не має аналогів у світі, її ККД становить понад 90%.
Серед численних переваг нагрівача ТЕК слід зазначити автономність, відсутність водопідготовки, запобігання накипу в системах, практично необмежений термін безвідмовної служби, пожежо- та вибухобезпечність. Крім того, вони мають дуже важливу функцію —очищують системи трубопроводів від накипу та іржі. До того ж вартість електроенергії на опалення обігрівачами ТЕК порівняно з електрокотлами — удвічі нижча.
ТЕКи з успіхом використовуються: в системах опалення обсягом до 
10 500 куб. м, гарячого водопостачання для побутових потреб, нагріву нафтопродуктів та води в басейнах.
В Україні — для України
На сьогодні майже тисяча наших нагрівачів працюють на підприємствах різних галузей економіки України. Йдеться про мільйони гривень, заощаджених завдяки роботі наших нагрівачів на десятках підприємств, серед яких Центральний гірничо-збагачувальний комбінат (Кривий Ріг). На підприємстві успішно працюють 20 ТЕКів, які окупили себе вже після п’яти місяців роботи. Підтверджують високу марку «ТЕКМАШу» і установки, які працюють на «Укрзалізниці» (19 шт.), Павлоградському хімічному заводі (11 шт.), в «Укртелекомі» (15 шт.), ЗАТ «Ніко Тьюб» (13 шт.), ВАТ «Криммолоко», в сільських школах: с. Щасливого Херсонської області, с. Побузького Кіровоградської області, с. Добряни на Львівщині та на багатьох об’єктах інших міст та селищ України.
Обсяги продажу продукції «ТЕКМАШу» постійно зростають. Нині в Україні, мабуть, немає районів, де не працювали б наші нагрівачі. Працюємо ми і за межами України — в Росії, Білорусі, Китаї, Чехії. Лави «текмашівців» постійно зростають.
Майже десять років тому починали ми з маленького підприємства «ТЕКМАШ». Сьогодні створюється асоціація «ТЕКМАШ» з мало не десятка підприємств, які працюють під цією маркою. Держкомітет України з енергозбереження підтримав діяльність нашого підприємства. Голова комітету підписав наказ про створення на базі «ТЕКМАШу» державного підприємства з виробництва гідродинамічних нагрівачів. Наші фахівці надають послуги з енергообстеження та енергоаудиту. Що це дає? Це дає можливість платити «за сірники» не п’ять гривень, а п’ять копійок, тобто зменшити витрати коштів, забезпечити дешевим теплом дітей та хворих, учителів та бізнесменів.
«ТЕКМАШ» працює за принципом: «В Україні — для України».
Отже, якщо вам потрібне тепло, якісне тепло, тепло без проблем — звертайтеся до нас або до наших представників — допоможемо!
Адреса НВП «Інститут «ТЕКМАШ»: Україна, 73036, м. Херсон, вул. Перекопська, 175, оф. 708. Тел/факс (0552) 51-19-81, 51-70-44. Е-maіl: heater@tekmash.com.ua. WEB: www.tekmash.com.
Телефони наших представництв:
Вінниця (0432) 35-26-71. Кривий Ріг (0564) 71-12-81.Донецьк (062) 337-67-77.Львів (0322) 34-32-17.Дніпропетровськ (0562) 23-94-46.Харків (057) 712-91-27.