«Слухаючи Генпрокурора на організованих відомством прес-конференціях, мимоволі запитуєш себе: невже прокуратура окрім резонансних справ нічого більше не розслідує? Інформації про роботу головної наглядової структури країни, погодьтеся, замало».
Можна сперечатися з читачкою Валентиною Федоровою із Запоріжжя: мовляв, посада Генпрокурора зобов’язує його казати про юzше в Україні, викликає непідробний інтерес політиків та обивателів.
Можна й погодитися: ми недостатньо інформовані про діяльність заступників Генерального прокурора України.
Один із них — Тетяна Корнякова, єдина сьогодні жінка правоохоронних органів у генеральських погонах, державний радник юстиції ІІІ класу. Вона курирує питання дотримання законодавства в сферах економіки, транспорту, соціальної та інших.
— Роботи у вас та ваших колег, безперечно, більше норми, якщо така взагалі є. Як ви повідомили на нещодавній своїй прес-конференції, самих лише звернень громадян щоденно на Різницьку, 13/15 надходить більш як 100.
— Пишуть, певна річ, про те, що болить — про беззаконня, несправедливість. Просять розібратися, допомогти поновити істину. У кожного своє лихо, але загальне, якщо казати про тенденції, — порушення конституційних прав, невиконання судових рішень, проблема виплати заробітної плати. Лише на підприємствах Мінпромполітики заборгованість у зарплаті становить 48 мільйонів гривень. Кримінальну справу, приміром, порушено за зловживання службовим становищем стосовно колишнього керівника «Укрметалу». Він замість зарплати видавав... позики. Люди не отримали свої кровні, а бюджет — більш як 250 тисяч гривень податку.
Прокуратура Сумської області порушила кримінальну справу стосовно посадових осіб ВАТ «Інтернафтогазбуд», з вини яких заборгованість у зарплаті становила 430 тисяч гривень.
У Дніпропетровській області прокуратурою порушено понад 200 кримінальних справ (кожна восьма в країні) за фактами невиплати заробітної плати, внаслідок зловживання або інших незаконних дій керівників. Понад 100 справ направлено до суду. З початку року в області заборгованість скоротилась на більш як 52 мільйони гривень.
— Одним із негативних чинників, що дестабілізують ситуацію в країні, створюють соціальну напруженість, є й порушення законодавства про охорону праці.
— Зокрема, у вугільній промисловості, де працівники прокуратури зафіксували численні факти безвідповідального ставлення керівників шахт, які не турбуються про створення безпечних та безаварійних умов праці, ігнорують профілактичну роботу. Лише на шахтах Донбасу за кожний піднятий на-гора мільйон тонн вугілля платять життям чотири гірники. Оперативну і, хочу наголосити, превентивну роботу з наведення порядку на підприємствах галузі проводять прокуратури Дніпропетровської, Донецької та Львівської областей.
— Попри разючі позитивні зміни в транспортній галузі, послугами якої користується практично кожний громадянин, не на всіх підприємствах дотримуються законів. Які порушення встановлено вашими колегами?
— Керівництво компанії «Чорноморське морське пароплавство» допускало грубі порушення законів України про власність під час передавання державного майна в оренду, зокрема, морських суден та берегових споруд. Грубо нехтували законами про зовнішньоекономічну діяльність, податкове законодавство.
За результатами перевірки порушено низку кримінальних справ щодо колишніх керівників ЧМП, з яких два — направлено до суду. Опротестовано низку незаконних наказів Міністерства транспорту, внаслідок чого припинено незаконне відчуження майна пароплавства на суму більш як 12,5 мільйона гривень.
Сумна статистика свідчить, що в Україні за останні два з половиною роки загинуло майже 30 пілотів та пасажирів повітряних суден так званої «малої авіації». Цій проблемі ніхто не приділяв належної уваги. Ми вивчили її та внесли низку документів прокурорського реагування, зобов’язали прокурорів посилити нагляд в авіаційній галузі.
У судах нині розглядають кілька кримінальних справ щодо хабарників, які працюють на залізничному транспорті. Скажімо, колишній начальник потягу Харків —Донецьк К. отримав хабар за провезення чотирьох пасажирів без квитків. Квитковий касир станції Харцизьк Р. кілька років їздив до Москви та назад за підробленим квитком, оформляв фальшиві проїзні документи і пасажирам... А в локомотивному депо Дебальцеве-Пасажирське майстер К. не став розмінюватися на дріниці. Він незаконно списав 14 одиниць обладнання майже на 75 тисяч гривень та присвоїв шість швидкостемирів вартістю 12 тисяч гривень.
— У вересні, Тетяно Всеволодівно, ви порушили кримінальну справу стосовно головного лікаря Херсонської обласної дитячої лікарні за статтею 237 Кримінального кодексу — за невжиття заходів з ліквідації наслідків екологічного забруднення. «Голос України» повідомив про це. Читачі тепер без удаваного інтересу запитують: «І що?».
— Справу направлено прокуророві Херсонської області, яким організовано досудове слідство. Про його результати ми повідомимо.
— Захист інтересів та прав дітей — ваша повсякденна турбота. Які заходи приймалися органами прокуратури для поновлення прав неповнолітніх?
— Наші працівники на місцях перевіряють дотримання законів, які забезпечують дитячі права на охорону здоров’я, освіту, працю та працевлаштування, дотримання житлових та майнових прав. Тільки за дев’ять місяців поточного року за результатами перевірок прокурорами порушено більш як 500 кримінальних справ. За їхніми вимогами на користь неповнолітніх чи родин з дітьми виплачено понад п’ять мільйонів гривень соціальних платежів, що незаконно не виплачували.
За дорученням Генеральної прокуратури України прокурором Миколаївської області опротестовано незаконне рішення обласної ради про передачу Господарському суду Будинку художньої творчості для дітей, в якому займається їх понад 1000.
У зв’язку з відмовами з призначенням пенсій дітям-сиротам, що втратили годувальників та які виховуються в державних закладах, опротестовано незаконні дії регіональних органів Пенсійного фонду. Порушення встановлено в Дніпропетровській, Миколаївській, Чернігівській та інших областях. У призначенні та виплаті пенсій безпідставно відмовлено понад 300 сиротам. Протест задовольнили. В Україні більш як 90 тисяч сиріт. Кривдити скривджених долею, вважаю, аморально...
— Те саме можна сказати і про осквернителів національних святинь, пам’яті народу.
— Маєте на увазі будівельні роботи на території Софіївського собору? Так, на відновлення розваленого під час незаконної побудови прибуткового об’єкта знадобиться тепер півмільйона гривень. Керівника відомства з охорони культурного надбання столичної міськдержадміністрації К. притягнено до кримінальної відповідальності. Крім зазначеного перевищення влади, К. дав, перевищивши повноваження, дозвіл і на будівництво розважального закладу на території Києво-Печерської лаври...
— За залишковим принципом у нас, як відомо, фінансуються ряд міністерств та відомств. У тому числі й екологія. З чим стикаються працівники прокуратури, здійснюючи нагляд за діяльністю екологічної служби?
— Недостатнім фінансуванням пояснюється чимало бід природоохоронного плану. Але безліч проблем породжено халатністю та безвідповідальністю виконавців.
Йдеться, передусім про їхнє ставлення до нічийних пестицидів, твердих побутових відходів, яких щорічно нагромаджується у країні майже 35 мільйонів кубометрів, токсичних промислових відходів, що проникають у води, грунти та повітря. Неблагополучна в цьому, приміром, Кіровоградська область.
Внаслідок перевірок у країні порушено дванадцять кримінальних справ проти суб’єктів підприємницької діяльності. Скажімо, голова агрофірми П. із Запорізької області абияк контролював схоронність отрутохімікатів. Смітник виник у межах прибережної захисної зони Дніпра з вини посадових осіб ЗАТ «Дніпробуд», чим завдано збитків на 4,1 мільйона гривень.
Інколи проти закону та совісті діють екоінспектори. Начальник держекоінспекції Голованівського району Кіровоградської області, скажімо, прийняв об’єкт, побудований з порушеннями закону про охорону довкілля...
Прокурорами тільки дев’яти областей притягнено до відповідальності 514 осіб, порушено 18 кримінальних справ, заявлено десятки позовів на сотні тисяч гривень.
— Тетяно Всеволодівно, Генпрокуратура тримає, треба думати, на особливому контролі виконання законодавства в бюджетній сфері...
— Наше завдання — перешкоджати незаконному розподілу, розкраданню, нецільовому використанню бюджетних коштів. Тільки в останні місяці виявлено десятки порушень.
Прокуратура Донецька, приміром, порушила кримінальну справу стосовно працівників ТОВ «Ельбрус ЛТД», які, оформивши фіктивні документи, отримали незаконне відшкодування ПДВ у розмірі 1,9 мільйона гривень. ЗАТ «Одестеплокомуненерго» за три роки взяло із обласного бюджету майже 3,5 мільйона гривень дотацій на ремонт та реконструкцію теплотрас. І, як ви гадаєте, начальники розпорядилися цими грошима? Віддали на ремонт адмінбудинків та службових кабінетів.
А на держпідприємстві «Автопраця», створеному, до слова, 1997 року за наказом міністра праці та соціальної політики, знайшли інший шлях незаконного використання бюджетних грошей. В цій структурі особи, які зловживали владою, закуповували пально-мастильні матеріали не на тендерній основі, а як заманеться. У підсумку державі завдано збитків на 1045741 гривню.
— Дякую за розмову.
Взяв інтерв’ю Іван ІЛЛЯШ.