Україна, Росія і Білорусь зробили ще один крок для того, щоб довести самим собі та всій світовій спільноті, що слов’янська єдність і взаєморозуміння можуть допомогти їм подолати економічні проблеми. І внутрішні, і в двосторонніх та тристоронніх відносинах. З цією метою було організовано Бєлгородський економічний форум Собору слов’янських народів, з трибуни якого до трьох братніх народів звернулися Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Голова Державної Думи Росії Геннадій Селезньов і глава білоруських профспілок Леонід Козик.

«Такі зустрічі потрібні, — підкреслював глава українського парламенту і у своєму виступі на форумі, і на відкритті Міжнародної промислової виставки-ярмарку, — для того, щоб побачити себе в швидкоплинному світі, зміцнити довіру та взаєморозуміння, подивитися один одному в очі, потиснути руки». Як і під час свого візиту до Греції минулого тижня, в Росії Володимир Литвин підтвердив курс України на євроінтеграцію, уточнивши, що ми й так у Європі, а співробітничати з євроструктурами потрібно в одній зв’язці з Росією.
Нинішній тиждень розпочався з першого Бєлгородського міжнародного економічного форуму Собору слов’янських народів. На його відкритті виступив глава українського парламенту Володимир Литвин, а в рамках форуму відбулася робоча зустріч Голови ВР з Головою Держдуми Росії Геннадієм Селезньовим. А кульмінацією перших семи робочих днів листопада стали довгоочікуваний висновок американських і британських експертів стосовно «Кольчуг», а також візит Президента України до Австрії, де Леонід Кучма підтвердив факт відкритості нашої держави для наступних перевірок, метою яких має стати остаточна крапка в цій справі.
Минув майже місяць відтоді, як експерти на запрошення Києва намагалися знайти в Україні докази факту причетності або непричетності керівництва нашої країни до нелегального продажу радарних установок «Кольчуга» Іракові. Такі довгі роздуми перед оголошенням висновків спочатку інтригували. Але після відповідних рішень НАТО, прямо пов’язаних з висновками експертів, стало ясно, що однозначної відповіді «так» чи «ні» не буде. А буде відповідь: «Скоріше так, аніж ні», яка не задовольняє ні Київ, ні Вашингтон.
Отже, в доповіді, яку на прохання журналістів прокоментував Голова ВР Володимир Литвин, зазначено, що Україна не надала переконливих доказів того, що вона не продавала радарні установки «Кольчуга» до Іраку. Крім того, за словами глави парламенту, який свого часу теж зустрічався з експертами, у висновках цієї комісії названо й певні застереження, які стосуються функціонування системи експортного контролю України. Литвин також додав, що американська сторона поставила сім запитань, на які просить Україну дати відповіді, зокрема й організувати зустрічі з деякими особами з українського боку. Які та з ким, Володимир Литвин не уточнив. «Істина має бути з’ясована, врешті-решт», —підкреслив він, додавши, що це — справа часу.
А Україна має намір надіслати до ООН звіт зі збройового скандалу. Наше МЗС виходить з того, що Рада Безпеки ООН повинна поставити останню крапку в цьому питанні. Що ж, ми довго чекали результатів, які, за словами прес-секретаря Президента Олени Громницької, буде «детально проаналізовано». Почекаємо ще...
Стосовно Бєлгорода, де проходив міжнародний економічний форум Собору слов’янських народів України, Росії та Білорусі, можна сказати, що брати-слов’яни зробили чергову спробу цілком віддатися темі економічного співробітництва. Але, як завжди, не обійшлося без натяків на адресу України, що, мовляв, у чудовому ЄврАзЕС можна було б гуртом розв’язати всі проблеми, зокрема й щодо тарифів на енергоносії...
До речі, кілька років тому в центрі Бєлгорода стояв дороговказ, на якому було написано, що звідси до Харкова 71 км. Нині там зазначено іншу цифру — 80 км. Бєлгородці жартують, що Харків разом з Україною прямує до Європи, відсовуючися від Росії... Як відомо, в кожному жарті є частка жарту, тож важливим фактом стало те, що Володимир Литвин одразу розставив усі крапки над «і», заявивши: євроінтеграція України не означає дружби проти Росії. А щодо головної теми форуму — спільного входження трьох слов’янських держав в економічну взаємодію з Євросоюзом та іншими економічними співтовариствами, то, здається, його учасники одразу відійшли від неї, захопившись іншими проблемами. Приміром, тим, що слов’янським державам, кажучи про взаємодію, негоже використовувати іншомовну лексику, і замість «інтеграція» треба вживати слово «об’єднання»... На завершення форуму його учасники прийняли звернення до президентів трьох країн, в якому йдеться про необхідність єднання слов’ян і значущість їх співдружності, що формується. Тим часом негативні тенденції у відносинах слов’янських народів множаться і завдають шкоди економіці всіх трьох країн. Упродовж дев’яти місяців поточного року товарооборот Бєлгородської області з Україною знизився на 45 відсотків. Це окремий приклад. А ось через три дні після того президент Білорусі взагалі оголосив торговельну війну Росії і виставив Москві рахунок на 500 млн. доларів.
Учасники першого форуму не створили, як планували спочатку, економічно доцільний план дій з економічної та культурно-духовної інтеграції трьох держав. Утім, слідом за першим форумом відбудуться другий, третій...
Між іншим, Володимир Литвин побував в одній із святинь Бєлгорода, де, ризикну припустити, звернувся до Всевишнього з проханням допомогти слов’янським народам у їхніх найкращих намірах. І, наостанок, мені пригадалися слова Володимира Литвина, які він сказав на зустрічі з Архієпископом усієї Греції та Афін про те, що без віри немає політики.