Апеляційний суд Чернігівської області розглянув апеляції на постанову судді Печерського місцевого суду Києва від 23 жовтня цього року про обрання чотирьом колишнім працівникам корпорації «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ), нещодавно екстрадованим із Туреччини, запобіжного заходу — утримання під вартою, і залишив їх без задоволення.

Пропозиції адвоката обвинувачуваних Віктора Швеця замінити утримання під вартою на особисту поруку п’яти народних депутатів України не були підтримані. Отже, екс-гендиректор ЄЕСУ Геннадій Тимошенко (свекор лідера БЮТ Юлії Тимошенко), колишній голова правління ЄЕСУ Євген Шаго, а також бухгалтери Антоніна Болюра та Лідія Сокольченко перебуватимуть до суду за гратами.

Генеральна прокуратура України, зокрема, звинувачує їх у привласненні майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, що карається позбавленням волі терміном від 7 до 12 років (частина 5 статті 191 Кримінального кодексу).

На думку колегії суддів під головуванням Людмили Навозенко, затримані у разі обрання іншої міри запобіжного заходу можуть ухилятися від суду і слідства, перешкоджати встановленню істини та займатися злочинною діяльністю. Як заявив адвокат В. Швець, на його клієнтів у такий спосіб чинитиметься психологічний тиск, а тому він має намір подати касаційну скаргу до Верховного Суду України.

У судовому засіданні взяла участь народний депутат України Юлія Тимошенко. Під час перерви співробітник Генеральної прокуратури України Максим Якубовський намагався вручити їй повістку з російської Генпрокуратури, проте лідер БЮТ відмовилася її взяти.

Чернігів.