Армія переживає нині не кращі часи. У цьому на розширеному засіданні колегії Міністерства оборони України зізнався військовий міністр Володимир Шкідченко. Це саме визнав і Головнокомандувач Збройних Сил країни Леонід Кучма.

Президент не раз підкреслював небезпеку для держави слабооснащеної та погано підготовленої армії. Глава держави зазначив, що таке військо може підірвати міжнародний авторитет та імідж країни. На жаль, такі «підривні» операції наших ЗС синтезувалися в якусь тенденцію. Це, за словами Головнокомандувача, підтверджують події в Броварах (квітень 2000 року. Навчальна ракета поцілила у житловий будинок), Криму (жовтень 2001 року. Війська ППО України збили російський літак над Чорним морем), у Львові (липень 2002 року, на військовому летовищі Скнилів під час авіашоу упав літак).

Зважаючи на цей трагічний ланцюг, Президент визначив головне завдання ЗС України: цілковита їхня безпека для цивільного населення. При цьому він зазначив, що немає впевненості в тому, що трагедії не повторяться.

Цей застережний песимізм Головнокомандувача пояснюється станом — фінансовим, технічним, моральним — українського війська.

У вітчизняному оборонному відомстві та в підпорядкованих йому структурах відбувається перебудова. Вони реформуються і якісно, і кількісно. Леонід Кучма вважає, що кількість військової техніки, що становить арсенал армії, надмірна:

— На озброєнні та збереженні у нас утримується майже три тисячі одиниць артилерійських систем, більш як три тисячі танків і стільки само машин бойової піхоти. У такій кількості Україні вони не потрібні.

Намічено скорочення не лише озброєння (до 900 одиниць наступного року), а й особистого складу. За словами міністра оборони, до 2005 року армійські шеренги порідшають на 24 тисячі осіб. Така мінімізація дасть можливість зекономити 250 млн. грн. на утримання ЗС країни. До речі, в останні роки військових зобов’язано самим заробляти собі на життя, займаючися господарською діяльністю. Так, згідно з проектом держбюджету на 2003 рік, реалізація військовими зайвого майна і техніки має принести до казни майже 980 млн. грн. За словами Володимира Шкідченка, ця цифра приблизно в два рази перевищує реальну. Тому орієнтуватися на неї, приймаючи армійський бюджет, не варто.

Президент Леонід Кучма на колегії Міноборони заявив, що не підпише бюджет наступного року, якщо в ньому не уточнять мінімальні потреби армії.