Нещодавно працівники Державтоінспекції Полтавської області для перевірки документів зупинили автомобіль «КрАЗ», що перевозив пальне. Автоінспекторів вразили новаторські здібності водія — Сергія К. Він власноруч змонтував прилад для крадіжки пального безпосередньо з цистерни. Щоправда, не врахував двох факторів: по-перше, можливі трагічні наслідки цього «винаходу», а по-друге, прискіпливу увагу працівників ДАІ до перевезення небезпечних вантажів. І трапилося це, коли Департамент ДАІ МВС України перевіряв, як організовано в Полтавській, Сумській та Харківській областях протидію злочинним проявам у паливно-енергетичному комплексі.
Про результати акції ми попросили розповісти заступника начальника Департаменту ДАІ МВС України полковника міліції Сергія КАРАКАЯ:
— На Полтавщині нашими працівниками в лісосмузі виявлено врізку в газоконденсатопровід, поблизу якої знаходився бензовоз «УРАЛ» без номерних знаків. Злочинцям вдалося накивати п’ятами, але їх особи встановлено.
В акції беруть участь 259 мобільних груп на під’їзних шляхах до трубопроводів та шляхах переміщення викрадених нафтопродуктів. Практикуються раптові рейди з відпрацювання можливих місць врізок у газопроводи і місця збереження природного газу та газового конденсату.
Працівники Державтоінспекції перевірили 5439 вантажівок, що перевозили нафту та нафтопродукти. Розкрито 56 злочинів, пов’язаних з видобуванням та переробкою нафти та газу, зокрема 10 крадіжок пального. Вилучено понад 35 тонн газового конденсату.
А ще виявлено 25 фактів незаконного підключення до магістральних газопроводів і 96 інших правопорушень, пов’язаних з перевезенням, використанням та реалізацією пально-мастильних матеріалів.
Володимир ЕННАНОВ,старший інспектор Департаменту ДАІ МВС України.