З усіх українських електростанцій частка продукції, що її виробляють АЕС, становить від 44 до 52 відсотків. Тому, як зазначалося під час спільного розширеного засідання cпостережної колегії та правління НАЕК «Енергоатом», безпечне та ефективне функціонування підприємств компанії має стратегічно важливе значення для всієї України.

Засідання відбулося за участі Прем’єр-міністра Анатолія Кінаха, народних депутатів, які входять до парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, та директорів АЕС. Під час заходу, де виступаючі говорили не так про досягнення керівництва «Енергоатому», як про недоліки, складалося враження, що управління НАЕК здійснюють за якимись загадковими засадами. Одне слово, прозорістю в управлінні НАЕК «Енергоатом» і не пахне.

Чимало запитань викликає, зокрема, кадрова політика. Як зазначалося на засіданні,

НАЕК перебуває в стані перманентної реорганізації. У середині жовтня із складу правління «Енергоатому» практично без якихось пояснень було виведено Миколу Фрідмана — віце-президента і виконавчого директора НАЕК, атомника з 22-річним досвідом роботи в атомній енергетиці, який понад п’ять років пропрацював у топ-менеджменті найвищої ланки. В результаті масових «зачисток» склад правління «Енергоатому» налічує лише дев’ять осіб замість 15 згідно зі статутом, що автоматично робить цей орган недієздатним. Окрім того, багато хто пам’ятає, як минулого місяця на Рівненській АЕС було виявлено співробітників з «липовими» дипломами про вищу освіту. Тоді як адміністрація Президента України перейшла на відкритий конкурсний відбір своїх співробітників, критерії, за якими провадиться ротація в керівництві НАЕК, залишаються невідомі.

Не менш далекою від прозорості є й фінансово-господарська діяльність керівництва НАЕК.

«На тлі ручного управління фінансами в компанії зовсім відсутнє ефективне планування й облік витрат, що призводить, зокрема, до неможливості достовірно визначити потрібні обсяги фінансових ресурсів», —зазначив голова спостережної колегії народний депутат України Андрій Деркач. Лише з початку року кредиторська і дебіторська заборгованість компанії зросла на 1,1 млрд. гривень. Крім того, існує єдина корпоративна політика в сфері цін, закупок і управління запасами.

Президент Леонід Кучма і Прем’єр-міністр Анатолій Кінах поставили конкретні завдання з наведення порядку в «Енергоатомі» та приведення роботи НАЕК відповідно до чинного законодавства. Але на сьогодні правління компанії лише демонструє наміри працювати ефективно. Без об’єднання зусиль зі спостережною колегією та Мінпаливенерго все так і залишиться лише добрими намірами.