Центр ваги у відносинах України, Росії, Білорусі переміщується в площину економіки. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, виступаючи на першому Бєлгородському міжнародному економічному форумі трьох країн. Привітання учасникам форуму надіслали президенти Росії, України та Білорусі. А на форум до Бєлгорода прибули співголова Ради Собору слов’янських народів, голова Держдуми РФ Геннадій Селезньов та співголова Ради Собору голова Федерації профспілок Білорусі Леонід Козік.
Крім форуму, що відбувся, 280 підприємств, фірм та організацій продемонстрували свою продукцію на Міжнародній виставці-ярмарку промислових технологій, засобів виробництва товарів і послуг. Володимир Литвин, Геннадій Селезньов і Леонід Козік вручили дипломи учасникам ярмарку. У своєму виступі на форумі Володимир Литвин також зазначив, що цей захід допоможе краще визначити нам напрями, резерви та цілі співробітництва. Його діапазон не повинен обмежуватися традиційними торговельними відносинами. На думку В. Литвина, важливо забезпечити створення і функціонування зони вільної торгівлі: «До того ж на всьому просторі СНД, а не на території групи держав». Та найголовніше, вказані процеси не повинні означати табу на розширення контактів з іншими державами і міжнародними організаціями. «Треба остаточно подолати рудименти одномірного, однолінійного мислення, коли яка-небудь орієнтація, а тим паче зближення з кимось кваліфікується як дружба проти когось», — підкреслив Голова Верховної Ради. Україна проголосила стратегічною метою європейський вибір. Але є політики, які в цьому вбачають віддалення від Росії: «Наче в цій меті України немає необхідного і найважливішого уточнення: в Європу — з Росією».
На прес-конференції, висловлюючи на прохання «ГУ» своє ставлення до цього гасла, голова Держдуми РФ Геннадій Селезньов дав йому найпозитивнішу оцінку: «Добре було б, якби Росія співробітничала з Європою разом з Україною». Журналістів хвилювали проблеми, пов’язані з неуладнаними питаннями тарифів на енергоносії. Геннадій Селезньов заявив, що це поки що головне яблуко розбрату. І в діалозі з Україною, і в рамках міжнародних організацій. А Володимир Литвин зазначив, що помиляються ті, хто вважає, що в зоні вільної торгівлі можна гуртом розв’язати всі проблеми. Зокрема й щодо енергоносіїв. Він також підкреслив, що треба сідати за стіл переговорів і рахувати, а вже потім входити до ЗВТ.
Кореспондент «ГУ» поцікавився в російського спікера його ставленням до поправок, прийнятих у п’ятницю Держдумою до закону про ЗМІ. Г. Селезньов зазначив, що хоча поправки було прийнято мінімальною кількістю голосів, він вважає їх потрібними і вчасними. При цьому вони не є наступом на свободу слова: «Є теми, які мають бути закриті і коментуватися лише спеціальними представниками», — наголосив Геннадій Селезньов, нагадавши про недавні події в Москві. А Володимир Литвин зазначив, що сюжети про теракти озлоблюють наші душі та серця, часом служать підказкою терористам.