Ситуація, яка склалася навколо забезпечення позову про захист честі і гідності голови Кіровського місцевого суду Кіровограда Володимира Ярошенка, загрожує банкрутством Кіровоградській обласній державній телерадіокомпанії. Про це йдеться у відкритому листі колективу ОДТРК.
Після поразки на виборах кіровоградського міського голови Володимир Ярошенко подав низку позовів до ЗМІ з мотивуванням, що мас-медіа у своїх матеріалах завдали шкоди його честі та гідності. Свої страждання, зокрема від Кіровоградської обласної державної телерадіокомпанії, він оцінив у... мільйон гривень.
У червні Кам’янський районний суд Черкаської області такий позов узяв до розгляду і 23 вересня заборонив телерадіокомпанії використовувати власні кошти, а 18 жовтня ухвалив рішення про стягнення з Кіровоградської ОДТРК на користь Володимира Ярошенка 300 тисяч гривень. Голова Кам’янського райсуду Володимир Коваленко, коментуючи це рішення, зазначив, що позов Володимира Ярошенка суд задовольнив частково. А тривалий час справа не розглядалася через те, що відповідач не з’являвся на судові засідання і не надавав правових документів. Остаточне рішення в цій справі, сказав Володимир Коваленко, за апеляційним судом Черкаської області.
Самі журналісти кіровоградської телекомпанії вважають, що черкаський суддя проігнорував ст.28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до якої телерадіоорганізації не несуть відповідальності за виступи кандидатів під час проведення виборчих кампаній, що, до речі, підтверджено і постановами пленуму Верховного Суду.
Нині Кіровоградська ОДТРК позбавлена можливості використовувати кошти для поточної діяльності. Журналісти компанії пропонують на позачерговому з’їзді Спілки журналістів України, зокрема, обговорити «суддівську сваволю» в нашій країні, розпочати моніторинг судових справ, на які подані апеляції, ініціювати, за підтримки народних депутатів України, подання до Вищої ради юстиції стосовно дій тих суддів, які маніпулюють законодавством.
Коментуючи відкритий лист колективу ОДТРК, Володимир Ярошенко повідомив нашому власному кореспондентові, що йдеться зовсім не про тиск на конкретний засіб масової інформації, а про недобропорядність деяких керівників ЗМІ, які, ховаючись за спинами журналістів і прикриваючись гаслами про свободу слова, творять справжнє беззаконня, поширюючи завідомо неправдиву інформацію. Зокрема, за твердженням Володимира Ярошенка, деякі ЗМІ, які його «хвалили», через тиждень уже звинувачували в замовленні вбивства журналіста. Разом з тим голова Кіровського місцевого суду заявив, що готовий відмовитися від позову, якщо журналісти телерадіокомпанії вибачаться і нададуть прямий ефір.