Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації 30 жовтня провела своє розширене засідання, під час якого обговорено проект Державної програми приватизації на 2003—2008 роки. У роботі представницького зібрання взяли участь працівники Фонду держмайна, Кабміну, Рахункової палати, профільних комітетів Верховної Ради, контрольних комісій з питань приватизації обласних рад та регіональних відділень органів приватизації.
Чільне завдання цього заходу — залучення контрольних комісій з питань приватизації на місцях до ефективного виконання покладених на них функцій контролю за дотриманням законодавства про приватизацію, зокрема в разі відчуження державного майна за тіньовими схемами, корпоративним управлінням та приватизацією комунальної власності у межах наданих їм повноважень.
На переконання організаторів обговорення, проект програми потребує істотного доопрацювання, тому що не відповідає реальним вимогам української економіки, а в разі його прийняття може негативно вплинути на рівень соціальної забезпеченості громадян. До того ж структура і норми проекту програми не сповна відповідають вимогам Закону України «Про приватизацію державного майна». Зокрема, він не містить розрахунку витрат на виконання програми, порядок їх відшкодування та джерела фінансування. До недоліків проекту слід зарахувати і те, що приватизацію особливо важливих народногосподарських комплексів передбачається здійснювати на основі підпрограм, а не законів. Істотно й те, що приватизація об’єктів соціально-культурного призначення суперечить статтям 49, 53, 54 Конституції України, оскільки призводить до скорочення наявної мережі державних і комунальних закладів охорони здоров’я, порушує право громадян на доступну і безоплатну дошкільну, шкільну та професійно-технічну освіту. Нарешті, відсутність інформації стосовно очікуваних пооб’єктних обсягів надходжень у 2003 році не дає змоги контролювати вчасність і повноту надходження коштів від їх приватизації до державного бюджету.
Доповідачами виступили заступник голови Фонду держмайна Юрій Гришан та голова Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації Валентина Семенюк. Ю. Гришан, зокрема, зауважив: ми готові до відкритої розмови та сприйняття критичних зауважень і пропозицій про поліпшення змісту програми. Потреба в цьому збільшилася, тому що держава почала втрачати важелі контролю за розпродажем державного майна. Аналіз приватизаційного процесу в Україні та його наслідків зробила Валентина Семенюк.
В обговоренні взяли участь заступник Голови Верховної Ради Олександр Зінченко, народні депутати, представники обласних комісій з питань приватизації, а також регіональних відділень органів приватизації. Лейтмотив більшості виступів —основним змістом і кінцевим результатом приватизації повинно бути підвищення ефективності роботи галузей, підприємств та інших об’єктів, а не їх розбазарювання. Продаж задля начебто наповнення бюджету — стратегія на помилку, яку треба негайно виправляти. Тож запровадження ефективних контрольних функцій за процесом роздержавлення має стати ключовим елементом програми приватизації на 2003—2008 роки.
Прийнято рішення про доопрацювання проекту програми з урахуванням зауважень та пропозицій, висловлених учасниками обговорення.