Осінь. На часі подумати про надійний дах за негоди.
Згідно з китайською легендою парасольку винайшла дружина теслі Пена, яка хвалилася, що зробила дах, що завжди з нею. Однак існують свідчення, що багатоярусні споруди з пальмового листя і пір’я птахів раби тримали ще над головами єгипетських фараонів.
Спочатку вони захищали винятково від пекучих променів у спекотні дні. І тільки європейці поділили парасольки на «парасоль» (та, що рятує від сонця, зроблена із тафти, прикрашена мереживом та китицями) і «пара-плюї» (та, що ховає від дощу, спочатку шкіряна і громіздка). З часом конструкцію вдосконалили: з’явилася парасоля-капелюх з широкими загнутими крисами, вода з якої збігала спеціальним стоком.
Сучасного вигляду «охоронці від дощу» набули лише 1852 року, коли англійський механік Самуель Фокс запатентував парасолю із залізним каркасом та спицями, покриту прогумленою тканиною. Однак деталі та матеріали «даху» зазнають змін і досі. Нейлон дедалі частіше замінює поліестер (чистий або з додаванням бавовни), прогумлений сатин (з нього миттєво стікає вода) і, звичайно, тканина з пило- і водовідштовхувальним покриттям. Завдяки використанню титанових сплавів механічні парасолі щороку стають дедалі легшими та надійнішими. Сьогодні дамські парасольки важать трохи більш як 300 грамів, а невдовзі японці обіцяють зменшити цю вагу до 180-ти, щоб умістити їх у чохол стільникового телефону.
Але особливо піддається впливу моди сукня парасольки. Нинішнього сезону в кутюр’є знову фаворит в одязі — чорний колір, а отже, на аксесуарах вирішили відпочити душею, тобто зробити їх яскравими. Будинки моди зупинилися на «цукеркових» відтінках коричневого, червоного, зеленого, блакитного кольорів. І обов’язково з матовим чи перламутровим ефектом, щоб підкреслити ніжність і прохолоду осіннього повітря.
Моделі Донателли Версаче зачаровують своєю жіночністю: весела пісково-коричнева «шахматка» і невеликі тигрові орхідеї, що пливуть біло-кремовими хвилями. Джанфранко Ферре запропонував однотонні пастельні та насичено малинові складані парасольки. Валентино презентує тростини з дрібним геометричним малюнком, отороченим контрастним кантом. Фірма «Echo» випустила оптимістичних бірюзово-коричнево-бордово-жовтих «смугастиків», котрих тільки-но розкриєш — і життя, як то кажуть, стрімко йде на лад. Тим, хто полюбляє виділитися, підійдуть «твори» епатажного дизайнера Москіно: блакитна парасоля з мавпочками, що підморгують, або яскраво червона з ляльковими голівками. А зовсім екстравагантний варіант — витвір від Булагі з клинами не тільки різного кольору, а й різної ширини.
Наталя ГОЛУБКОВА  для «Голосу України».
Картина «Негода» Нейрета ФРЕРЕНСА.