Про можливі зв’язки між катастрофічними природними явищами 2002 року в Європі та Азії з випробуваннями США геофізичної зброї за програмою HAARP
Неочікувані катастрофічні природні явища і навіть деякі техногенні катастрофи, які спіткали Європу та Азію влітку 2002 року, на думку багатьох учених, свідчать про те, що, можливо, в їх походженні є якісь спільні глобальні причини. Йдеться насамперед про можливість несанкціонованого прихованого застосування геофізичної зброї.
Це твердження потребує хоча б стислих пояснень. Наприкінці 70-х років США і СРСР уклали угоду, яка забороняла розробки в галузі геофізики для використання у військових цілях. Але де-факто такі розробки здійснювалися або під виглядом наукових досліджень, або для розробки технологій подвійного призначення (ТПП).
Саме такою розробкою, на думку багатьох науковців, є спеціальна програма HAARP (Hіgh frequency Actіve Auroral Research Program — Активна високочастотна програма досліджень північних спалахів, скорочено ХАРП). «Хрещений батько» цієї програми —американський учений Бернард Дж. Істлунд, який ще в 80-х отримав патент на метод і прилад для зміни шарів земної атмосфери, іоносфери або магнітосфери.
Відомо, що США (але, можливо, не лише вони) вже начебто побудували дослідницькі високочастотні випромінювачі, здатні розігрівати шляхом енергетичної накачки іонів навколишнє земне середовище до стану плазми, якою можна керувати в просторі і яка здатна кардинально впливати на хід процесів в атмосфері, іоносфері та магнітосфері Землі. Такі випромінювачі розташовані в Норвегії (містечко Тромсе) та на Алясці (військова база Гакхона). Детальніші відомості про цю програму фахівці (її стислий опис, фото антенних полів та їх окремих елементів) можуть знайти на офіційному сайті www. haarp. alaska. edu. Після введення третього найпотужнішого випромінювача в Гренландії геофізична зброя буде в змозі накрити своїм впливом усю Євразію від Атлантичного до Тихого океану.
Ця зброя теоретично може запрограмувати повені, тайфуни та смерчі в будь-якому регіоні планети Земля. Або цілковито паралізувати цивільні чи військові електронні системи керування, в тому числі й зв’язок, у масштабах будь-якої країни.
Є підозра, що зафіксовані у світі 2002 року незвичайні природні явища і катаклізми, техногенні катастрофи (на зразок катастрофи Су-27 на летовищі в Скнилові) можуть бути пов’язані з випробуванням США геофізичної зброї на малих потужностях. Однак головна проблема полягає в тому, що ані американські політики і вчені, ані вся світова спільнота й наука не знають, чи можна буде в разі застосування геофізичної зброї на повну потужність зупинити її дію, а точніше — дію тих катастрофічних природних процесів, які вона спричинює. Дуже важливо, що вже перше повномасштабне застосування нової геофізичної зброї масового ураження може закінчитися планетарною катастрофою. Фантастика?
Тому не випадково чотири комітети Держдуми Російської Федерації майже рік розглядали глобальну небезпеку HAARP та підготували звернення до президента Росії Володимира Путіна, до ООН та інших міжнародних організацій,    парламентів та урядів усіх країн, наукової громадськості світу, засобів масової інформації з пропозицією про міжнародну заборону випробувань HAARP. У вересні 2002 року нарешті відбулося обговорення цього питання та голосування за направлення згаданих звернень до адресатів. За звернення до президента РФ В. Путіна проголосувало 188 депутатів, за звернення до ООН — 220. Саме це, на мою думку, засвідчує, з одного боку, велику стурбованість значної частини російських парламентаріїв у зв’язку з розробкою і можливим застосуванням геофізичної зброї, а з другого — угодницьку позицію частини депутатів щодо нового «старшого брата».
Про глобальну небезпеку застосування геофізичної зброї, яка розроблена за програмою HAARP, розповіли в інтерв’ю депутати Держдуми РФ — голова Комітету з питань оборони генерал Андрій Ніколаєв («Вашингтон готує глобальну зброю проти всіх і глобальний теракт проти власного населення». — www. gazeta-pravda. ru, № 99 за 6—9 вересня 2002 року), член Комітету з питань інформаційної політики Тетяна Астраханкіна («Запиніть ХАРП!» — там же, № 100 за 10—11 вересня 2002 року), вчений-радіотехнік, провідний радянський і російський фахівець у галузі взаємодії високочастотних електромагнітних випромінювань з навколоземним середовищем Юрій Перунов («Ангели та плазмоїди». — Там же, № 109 за 1—2 жовтня 2002 року).
З’явилися у вересні 2002 року непоодинокі публіцистичні повідомлення з цього приводу і в деяких українських інтернет-виданнях (наприклад, Володимира Сайка «Геофізична зброя?» — www. proua. com).
З урахуванням викладеного вважав би за необхідне грунтовно розглянути в належних державних структурах питання про потенційну небезпеку для України випробування або навмисного застосування HAARP іншими державами. Для цього, на мій погляд, потрібно належним державним інституціям зібрати та узагальнити всю наявну інформацію з цього питання та визначитися зі ставленням України до такої глобальної небезпеки.
Юрій СОЛОМАТІН, народний депутат України, секретар Комітету ВР України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.