«Я звертаюся до Прем’єр-міністра України: дати доручення підготувати й прийняти Постанову Кабміну про передачу Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» з балансу Київської облдержадміністрації, з окремим рядком його фінансування».

З виступу народного депутата України Кирила Поліщука на засіданні ВР 10 вересня 2002 р.
Цей заповідник — у виборчому окрузі депутата. А говорити про нього з трибуни парламенту спонукало передусім те, що ця перлина належить всьому народу. В біографії Переяслава-Хмельницького — вся історія нашої Батьківщини, тут стверджувалася нація українців, формувалася державність. З Переяславом пов’язано імена Мономаха, Хмельницького, Мазепи, Шевченка і Сковороди. Безцінні свідоцтва цього зібрані в експозиціях Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». До його складу входять 25 тематичних музеїв, у фондах яких понад 380 тисяч пам’яток історії і культури, у тім числі унікальні експонати світового значення.
Але останнім часом вони опинилися під загрозою знищення. Кошти на ремонтно-реставраційні роботи не виділяються, через заборгованість знято міліцейську охорону. 1999 року Указом Президента України заповіднику надано статус національного, проте досі не вирішено питання з його підпорядкуванням і фінансуванням. Тим часом згідно з положенням національні заклади України мають бути на балансі Мінкультури і фінансуватися не з обласного, а з державного бюджету.
Позицію Кирила Поліщука підтримала неоднорідна парламентська аудиторія. Голова Верховної Ради В. Литвин підписав лист на ім’я Прем’єра-міністра А. Кінаха з проханням розглянути пропозицію депутата. Невдовзі депутатський запит К. Поліщука було розглянуто за участю Мінкультури, Мінфіну і Київської облдержадміністрації. Заповідник передається до сфери управління Міністерства культури і мистецтв. Мінфін передбачає фінансування при доопрацюванні Держбюджету на 2003 рік.
Директор заповідника Михайло Сікорський вважає, що саме завдяки депутатській турботі перлина нашої історії отримує реальний шанс на збереження й подальший розвиток.
Невдовзі після виступу з парламентської трибуни Кирило Поліщук і Михайло Сікорський зустрілися з Київським міським головою Олександром Омельченком. Досягнуто домовленості про допомогу столичної міськдержадміністрації в розвитку Переяслав-Хмельницького заповідника, а також у спорудженні неподалік нього пам’ятника місцевому уродженцю, князю Володимиру Мономаху.
І ще одне. Нещодавно в Переяславі-Хмельницькому за ініціативою Комітету з питань будівництва, транспорту і зв’язку, до якого входить і Кирило Поліщук, відбувся «круглий стіл», де розглянуто проект закону України «Про затвердження загальнодержавної програми розвитку малих міст». Учасники зібрання — депутати Верховної Ради, відповідальні працівники міністерств, мери малих міст з усіх областей України — почали свій день в Переяславі з відвідання музеїв. Голова Комітету Валерій Пустовойтенко в бесіді з Михайлом Сікорським пообіцяв посприяти перевиданню ілюстрованого альманаху «Скарби народної пам’яті».