Виступаючи на сесії Верховної Ради 16 жовтня під час обговорення проекту бюджету-2003, народний депутат України, голова Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації Валентина Семенюк заявила таке (цитую стенограму): «Скільки коштів заплановано у проекті бюджету на 2003 рік на Кабінет Міністрів? Бачимо — 92 мільйони гривень. А скільки на адміністрацію Президента? Щоправда, мабуть, для того, щоб менше критикували «Верхню палату», тобто адміністрацію Президента, за розбазарювання бюджетних коштів, Президент створив так звану ДУСю, як у народі називають Державне управління справами. На його утримання заплановано 298,7 мільйона гривень.
До речі, чому указ Президента про утворення Державного управління справами видано таємно, під грифом «Опублікуванню не підлягає»? Яку таємницю він містить? Можливо, тому, що створювалося це управління начебто з метою зменшення бюджетних витрат. Та виявилося, що саме навпаки: фінансування на його утримання у 2003 році планується збільшити більш як на 200 мільйонів гривень порівняно з 2000 роком! Крім того, за розпорядженнями Кабміну в управління так званій ДУСі передано цілу низку об’єктів державного майна. Я не буду їх тут називати, бо перелічувати доведеться надто багато...
Тепер стає зрозуміло, чому Президент нещодавно заявив, що Фонд держмайна не справляється з функцією управління державним майном. Вочевидь, невдовзі всім привабливим майном, я повторюю, — привабливим — в Україні буде управляти ДУСя, тобто адміністрація Президента. Ось тільки фонду доводять план «до двору» з надходжень коштів до бюджету, тоді як ДУСю, навпаки, фінансують із бюджету.
Виходячи з цього, хочу звернутися до бюджетного комітету з пропозиціями про наступне. По-перше, кошти на утримання власне адміністрації Президента вивести у бюджеті окремим рядком, як це було досі. По-друге, істотно зменшити фінансування ДУСі.
Особливо хочу звернути увагу на неприпустимість витрат великих коштів на закордонні поїздки. Слід врахувати, що наш Президент невиїзний (із 30 запланованих візитів у першому півріччі 2002 року було здійснено лише 13 у дев’ять країн). Проте працівники апарату адміністрації Президента, включаючи так звану ДУСю, зробили 64 виїзди, на що витрачено 1,1 мільйона гривень.
Крім того, хочу звернутися до Вас особисто, Володимире Михайловичу, дати доручення Рахунковій палаті про перевірку використання бюджетних коштів Державним управлінням справами адміністрації Президента з моменту його створення. Тоді будемо бачити, куди йдуть кошти і як використовується державне майно. Я вважаю, що в суботу 19 жовтня опозиція на своєму мітингу все це відповідно оприлюднить»...
В. Семенюк у виступі зазначала, що об’єктів з отого засекреченого списку багато. Можливо, під час трихвилинного виступу на весь перелік зазначених там об’єктів просто забракло часу. Та все ж — що в тому списку значиться?
Відкриємо список об’єктів, які останнім часом перейшли у підпорядкування Державного управління справами (ДУСі):
— Житомирський лікеро-горілчаний завод;
— Чуднівський спиртовий завод;
— Дібрівський кінний завод;
— державне мисливське господарство «Білоозерське»;
— база відпочинку Львівської залізниці «Синьогора»;
— ресторан «Антей» аеропорту Бориспіль;
— причал № 4 Київського річкового порту;
— майно Київської рибоводно-меліоративної станції;
— цілісний майновий комплекс санаторію «Зорі України»;
— цілісний майновий комплекс Межерицького та Сивульського лісництв Івано-Франківської області. — А ще раніше ДУСі передано будинки і споруди колишнього військового містечка № 62 (у місті Києві).
Ось копія розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 року за № 201-р. «Про передачу Київської рибоводно-меліоративної станції в управління Державного управління справами». В ньому записано: «Прийняти пропозицію Державного управління справами, погоджену з Васильківською районною радою, Мінекономіки, Мінфіном, Фондом державного майна і Держкомстатом щодо передачі майна Київської рибоводно-меліоративної станції (село Здорівка Васильківського району Київської області). За переліком згідно з додатком у державну власність і в управління Державного управління справами.
Прем’єр-міністр України А. Кінах.»
У додатку наведено перелік майна рибоводно-меліоративної станції, яке передається в підпорядкування ДУСі: приміщення інкубаційного цеху, ставок водопостачання, чотири вирощувальні ставки, зимувальний та нерестовий ставки. А ще — басейни, будинок рибалок, інвентар та оборотні засоби.
Нелогічним є передавання в управління ДУСі будинків та споруд військового містечка № 62 у Києві (бул. Лесі Українки, 25). Навіщо адміністрації Президента п’ять сховищ для техніки, тир, будинок прокуратури, суду й інше?