ЗАЯВА фракції Соціалістичної партії України

Небувалий за масштабами терористичний акт у Москві з захопленням багатьох сотень заручників привертає увагу як іще один приклад сучасних загроз життю людей, стабільності і спокою суспільства. Він свідчить також про динамічний розвиток взаємозалежності у світі на релігійній, етнічній, територіальній, військовій, політичній, екологічній та інших основах. Про те, що у внутрішній політиці і міждержавних відносинах не може бути дрібниць, бо кожна помилка тут рано чи пізно трагічно відгукнеться в долях переважно безневинних людей. Глибокий сум викликає дорога і, схоже, незворотна ціна нейтралізації теракту. Ми щиро співчуваємо всім, хто втратив своїх рідних, близьких і знайомих, тим, хто дістав тяжкі фізичні та психічні травми.
Ми засуджуємо тероризм як метод боротьби, який ніде не приводив до позитивних наслідків і в цьому сенсі ніколи не матиме перспективи і виправдання. Водночас ми переконуємося в тому, що здебільшого причину тероризму треба шукати в конкретних аспектах внутрішньої та зовнішньої політики, і тому це не може залишатися справою лише тієї країни, на території якої хтось добивається своїх прав неправедними, в тому числі злочинними, методами. Настає час світовому співтовариству спільно виробити систему безпеки і співробітництва, яка передбачала б відповідальність кожної держави за дотримання основних стандартів демократії, прав і свобод громадян, гарантій життя людей.
Пропонуємо керівництву України відновити знехтуване ним кілька років тому ініціювання наради з питань безпеки і співробітництва в Європі і світі, щоб конкретними заходами зміцнити надії людей на реалізацію природного права жити, не допустити повторення кривавих трагедій, котрі лише протягом останніх років позбавили життя сотень і тисяч людей у Югославії, США, Росії, на Тихоокеанських островах і Близькому Сході, в інших регіонах світу.
Було б правильно від імені України такі пропозиції внести для розгляду саміту НАТО, який незабаром відбудеться у Празі.
Світ єдиний, а мир у ньому крихкий.
Не можна чекати, коли лихо прийде в нашу хату.
Олександр МОРОЗ, голова фракції.