Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що питання про призначення Прем’єр-міністра і членів Кабінету Міністрів має вирішитися до наступного пленарного засідання парламенту.
Таку думку він висловив, коментуючи подані на розгляд Президентові чотири кандидатури на пост Прем’єр-міністра, запропоновані фракціями більшості (нинішнього прем’єра Анатолія Кінаха, першого віце-прем’єра Олега Дубини, голови Донецької облдержадміністрації Віктора Януковича та голови Державної податкової адміністрації Миколи Азарова).
В. Литвин підкреслив, що «крайній термін — перше пленарне засідання» після роботи парламентаріїв в округах і комітетах. «Далі відступати нема куди», —сказав він, пояснивши, що до цього засідання плановано винести на розгляд проект держбюджету-2003 у другому читанні, і «хтось за нього має відповідати», повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».
Відповідаючи на запитання журналістів про те, хто із запропонованих кандидатур, на його думку, матиме більші шанси, В. Литвин наголосив, що це визначатимуть фракції і групи. Потім додав, що він «підтримуватиме ту кандидатуру, на якій зійдеться більшість». Водночас він не вважає, що «на сьогодні є змога казати про свої симпатії та антипатії». На думку Володимира Литвина, всі запропоновані кандидатури «достатньо кваліфіковані і мають усі підстави очолити Кабінет Міністрів».
Він також вважає, що після того, як затверджена кандидатура буде підтримана Верховною Радою і затверджена Президентом на пост прем’єра, «майже водночас, з невеликим розривом у часі має бути призначено і Кабінет Міністрів». «Це треба зробити швидко, оперативно», — підкреслив Голова ВР.
В. Литвин не думає, що парламентська більшість може розпастися через імовірну неузгодженість інтересів у виборі єдиної кандидатури на пост прем’єра. Він також зазначив, що коли більшість висуне єдиного кандидата, то він муситиме провести переговори з усіма фракціями і групами, «домовитися і порозумітися».
Голова Верховної Ради також висловив думку, що коли нинішній уряд на чолі з А. Кінахом залишиться, то йому треба дати можливість працювати. «Потрібно людей заспокоїти, дати змогу їм працювати, а не перебувати в підвішеному стані», — зауважив він.
— Тепер справа за Президентом, — сказав керівник парламенту, припустивши водночас, що глава держави теж може запропонувати свою кандидатуру.
«Було б ідеально, якби цю кандидатуру підтримав увесь депутатський корпус», — зазначив Володимир Литвин, висловивши сподівання, що це питання вдасться вирішити якнайшвидше, не перериваючи роботу з розгляду бюджету у другому читанні.