Українські стоматологи впевнені, що наші співгромадяни похмурі не через відсутність настрою, а через відсутність... здорових зубів. Хоч би скільки по телевізору рекламували різноманітні пасти, щітки, але все одно роботи лікарям вистачає. Принаймні, судячи з того, що чи не на кожному кроці можна побачити вивіски нових стоматологічних кабінетів та поліклінік. На жаль, не завжди у нововідкритих медичних закладах вартість наданих послуг відповідає їх якості.
— Попит породжує пропозицію. Тому й з’являються численні невеличкі стоматологічні клініки та приватні кабінети. До того ж деякі з них працюють «у тіні». А отже, їх ніхто не контролює і про якість послуг говорити не доводиться, — коментує ситуацію директор Стоматологічної клініки Печерського району на вулиці Немировича-Данченка Валерій Базельчук. — Ми не хочемо чимось скривдити колег, але справді пацієнти нашої поліклініки, які з тих чи тих причин зверталися до інших стоматологів, через деякий час поверталися знову до нас.
За тридцять років, що існує цей медичний заклад, важко сказати, скільком пацієнтам тут допомогли. Принаймні фахівці без роботи не сидять. Проте й черг немає. Тут цінують і свій, і чужий час. Власне, ця клініка — це сучасний медичний заклад, де зроблено все для блага клієнтів. Навіть колір стін вибирали за порадами психологів. А тому й природний жах перед бормашиною відступає на задній план. До слова, обладнані кабінети сучасною технікою, що дає можливість надавати всі види стоматологічних послуг за реальними цінами. Залежно від платоспроможності пацієнта використовують відповідні матеріали. Але це аж ніяк не впливає на якість роботи фахівців.
— Наші лікарі проходять відповідні курси підвищення кваліфікації, беруть участь у семінарах тощо. А отже, й знайомі з усіма новинками й тенденціями сучасної стоматології. Звісно, відіграє важливу роль і великий практичний досвід фахівців. Багато з них отримали патенти на власні розроблені методики лікування хвороб — додає Валерій Лазарович.
Цікаво, нині, щоб влаштуватися на добре оплачувану роботу, окрім необхідних знань потрібно мати й... здорові зуби. Особливо на це звертають увагу у представництвах іноземних компаній. І не лише тому, що «посмішка героїв фільмів жахів» може злякати потенційних клієнтів, а ще й тому, що від стану зубів залежить і стан усього організму.
Причини захворювань різноманітні. Насамперед, це неправильний догляд за зубами. Начебто всі знають, що їх треба чистити двічі на день. Проте більшість до цього ставляться суто формально. Впливає на хвороби також і нераціональне харчування та екологія. Окрім цього, до хвороб призводить і надмірне вживання газованої води та концентрованих соків. А ще —нерегулярне відвідування стоматолога. Хоча за останні роки ситуація змінилася.
Трапляються і курйози. Ще й досі згадують пацієнта двометрового зросту із широченними плечима, який сів у крісло і ледь не знепритомнів. Або коли дружина силоміць привела до лікаря свого чоловіка і залишилася чекати його в коридорі. А поки лікар готувався до роботи, той утік через інший вхід. Хто хоч раз лікувався у стоматологічній поліклініці Печерського району, вже не боїться «страшного» крісла.