Схоже, що про жодне «розширення дипломатичної присутності» України за кордоном наступного року й годі казати. Хіба що мріяти. Бо в проекті бюджету України на 2003 рік, ухваленому Верховною Радою України в першому читанні, на ці потреби видатки не передбачено. Мало того, Комітет ВР у закордонних справах вважає недоцільним виділяти кошти на відкриття нових диппредставництв за кордоном за умов хронічного недофінансування наявних.

За словами заступника завідувача секретаріату Комітету ВР у закордонних справах Євгена Сулими, видатки за бюджетною програмою «Розширення мережі власності України за кордоном у вигляді нерухомого майна для потреб дипломатичних установ України» за дев’ять місяців цього року було профінансовано на 52,5 відсотка. Власних приміщень бракує, тому більш як четверть всіх видатків на утримання закордонних представництв «з’їдає» орендна плата.

У Комітеті ВР підтримали прохання МЗС про збільшення фінансування консульської служби. З цією метою із спеціального фонду держбюджету (згідно з ухваленим у першому читанні проектом) на потреби всіх закордонних диппредставництв, зокрема 18 консульських відділів у посольствах, 19 генеральних консульств та 6 консульських агентств, буде додатково виділено 4,02 млн. гривень. Це приблизно третина суми, яку просив МЗС на ремонт нового будинку цього відомства на Великій Житомирській. Отож ризикну припустити, що і наступного року у консульств «зайві гроші» не з’являться. Як і можливість надавати істотнішу допомогу співгромадянам, що потрапили у біду на чужині.

Комітет у закордонних справах підтримав пропозицію МЗС про збільшення видатків на програму «Керівництво та управління в сфері держполітики щодо зовнішніх зносин» — на 25,7 млн. гривень. Один мільйон з них піде на облаштування та утримання нових консульських пунктів у Сімферопольскому та Одеському аеропортах, Одеському морському порту і 12 мільйонів — на завершення капремонту і реконструкції вже згадуваного приміщення МЗС на Великій Житомирській. Ці пропозиції комітет має намір відстоювати під час винесення законопроекту на друге читання.

Загалом на 2003 рік із загального фонду держбюджету Міністерству закордонних справ заплановано виділити 565 млн. гривень (майже 101 млн. доларів США). За останні роки це наймізерніша сума, яку навіть порівняно із запланованою на 2002-й значно зменшено (на 13,5 відсотка).

Поки що невідомо, скільки відведуть у бюджеті на сплату внесків України до різних міжнародних організацій, яким ми заборгували понад 230 мільйонів доларів. Цього року із 209 мільйонів гривень, запланованих на ці потреби, дали лише 16. Через невиконання своїх фінансових зобов’язань Україні загрожує втрата права голосу в ЮНІДО (Організації Об’єднаних націй з промислового розвитку), а ближче до 1 січня 2003 року — і в Генасамблеї ООН.

Загалом станом на 18 жовтня цього року видатки на зовнішньополітичну діяльність профінансовано лише на 42,8 відсотка від запланованих. У результаті пошук грошей на кожне закордонне відрядження, зокрема й на переговори про вступ України до різних європейських структур, перетворюється на проблему. Бюджетні асигнування за програмою «Реалізація МЗС повноважень з проведення зовнішньої політики України за кордоном, організація та контроль за діяльністю закордонних дипломатичних установ України» (куди входять і закордонні відрядження) за дев’ять місяців цього року становили 39 відсотків від запланованих. Не дивно, що у питаннях євроінтеграції ми далеко не просунулися. Та й з позитивним міжнародним іміджем, не підкріпленим ВКВ, якось не складається.