Виступ Голови Верховної Ради Володимира Литвина, присвячений Дню ООН, 24 жовтня 2002 року
Шановні народні депутати!
Шановні представники агенцій ООН в Україні! 
Пані і панове!
Дата 24 жовтня назавжди увійшла в історію міжнародної співдружності — того дня 1945 року набув чинності Статут ООН. Відтоді щорічно в усьому світі відзначається День Організації Об’єднаних Націй.
Як одна з держав — засновниць ООН, Україна неухильно дотримується цілей та принципів Статуту Організації, робить істотний внесок в усі сфери її діяльності.
Після проголошення незалежності України участь у діяльності Організації Об’єднаних Націй було визначено одним з пріоритетних напрямів її зовнішньої політики.
7 вересня 2000 р. за ініціативою Президента України було проведено засідання Ради Безпеки ООН на рівні глав держав та урядів, на якому обговорювалося питання «Забезпечення ефективної ролі Ради Безпеки у підтриманні міжнародного миру та безпеки, особливо в Африці». Це, друге за всю історію ООН, засідання на найвищому рівні справило позитивний вплив на відновлення та зміцнення авторитету Ради Безпеки, надало потужного імпульсу зусиллям, спрямованим на зміцнення головних засад системи колективної безпеки, реформування політики ООН у сфері миротворчих операцій.
У 1997 році міністра закордонних справ України Г. Удовенка, який є нині одним з активних членів нашого парламенту, було обрано на найвищу керівну посаду в ООН — Голови 52-ї сесії Генеральної Асамблеї. Саме на цій сесії, що увійшла в історію як «сесія реформ», було схвалено всеохоплюючу програму реформування Організації.
Одним з найбільш наочних і незаперечних свідчень визнання ролі та авторитету нашої держави на міжнародній арені стало обрання її непостійним членом Ради Безпеки ООН на період 2000—2001 років. Уперше як незалежна держава вона увійшла до органу, на який покладено головну відповідальність за підтримання міжнародного миру та безпеки у світі.
За час членства в Раді Безпеки Україна переконливо довела свою спроможність ефективно впливати на процес прийняття доленосних рішень і робити вагомий практичний внесок в їх реалізацію.
Усі ми мали вже не одну нагоду переконатися, що наша держава надає важливого значення реформуванню Ради Безпеки. Вона виступає за розширення членського складу Ради, збільшення кількості і постійних, і непостійних членів цього органу, забезпечення в ньому адекватного рівня представництва країн Східноєвропейської регіональної групи тощо.
З 1992 року Україна є активним учасником миротворчих операцій ООН, в яких уже взяли участь понад 15 тисяч військовослужбовців її Збройних Сил та працівників органів внутрішніх справ. Наша держава стала ініціатором ухвалення Конвенції щодо захисту миротворчого персоналу ООН, що набрала чинності в січні 1999 року.
Завдяки своїй активній позиції в міжнародних організаціях Україна отримує значну технічну, консультативну та фінансову допомогу, зокрема з боку Програми розвитку ООН, Глобального екологічного фонду, МАГАТЕ, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародної організації з міграції, Міжнародної організації праці, Європейської економічної комісії ООН тощо.
Великі обсяги зовнішньої допомоги одержано для реалізації масштабного і складного комплексу завдань, пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи та поверненням на історичну батьківщину депортованих свого часу народів.
Інтенсивним і насиченим є діалог між лідерами України та Організації Об’єднаних Націй. Протягом 1994—2002 років відбулося вісім зустрічей Президента України Л. Кучми з генеральними секретарями ООН. Остання з них мала місце 3 червня цього року під час першого офіційного візиту Генерального секретаря ООН Кофі Аннана. Це вже п’яте за новітню історію України відвідання генеральними секретарями ООН нашої держави, що засвідчує визнання її внеску в діяльність Організації та підтримку перетворень, що тут відбуваються. На цьому, як ви пам’ятаєте, наголошував Кофі Аннан у виступі перед депутатським корпусом 4 червня.
З 1993 року в Україні функціонує Представництво ООН (керівник якого пан Гарднер присутній у цій залі), здійснюється низка важливих проектів та програм ООН, зорієнтованих на сприяння нашим соціально-економічним перетворенням, розвитку підприємництва, охороні природи, вирішенню актуальних демографічних проблем.
Важливою складовою співпраці України з Організацією Об’єднаних Націй є парламентська дипломатія, активним провідником якої є Верховна Рада. Помітною подією міжпарламентського життя стала Конференція голів національних парламентів, яка відбулася 30 серпня — 1 вересня 2000 року напередодні Саміту тисячоліття у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.
Учасники конференції ухвалили Декларацію «Парламентське бачення міжнародного співробітництва на зорі третього тисячоліття», в якій відображено основні проблеми, що стоять перед людством на початку XXІ століття, та бачення шляхів їх розв’язання з точки зору представницьких органів влади. 24 травня 2001 року Верховна Рада України розглянула зазначений документ і прийняла постанову про його ухвалення.
Шановні пані та панове!
Трагічні події у США 11 вересня 2001 року викликали в Україні, як і скрізь у світі, обурення і рішуче засудження. Вони продемонстрували зростаючу небезпеку і страшне обличчя тероризму (останній вияв якого — події, трагічні події в Москві, що загрожує світовій цивілізації, а також продиктували нагальну потребу розробки світовою спільнотою ефективних заходів боротьби з цим злом та посилення безпеки для життя людини у глобальному вимірі.
Як відомо, наша держава приєдналася до міжнародної антитерористичної коаліції і підтвердила свою готовність докласти всіх зусиль для спільної боротьби проти міжнародного тероризму, насамперед у рамках ООН. На 56-й сесії Генасамблеї та засіданнях Ради Безпеки ООН делегація України виступила з низкою ініціатив, спрямованих на активізацію міжнародного співробітництва в цій сфері. Пропонувалося, зокрема, проголосити 11 вересня Днем боротьби з міжнародним тероризмом, провести відповідне засідання Ради Безпеки ООН (воно відбулося 12 листопада 2001 року), а також створити універсальну міжнародну антитерористичну структуру.
Україна виходить з того, що саме ООН має об’єднати та інтенсифікувати зусилля світової спільноти для ефективної боротьби з тероризмом у всіх його формах і виявах.
Аналіз сьогоднішньої ситуації у світі засвідчує, що зубожіння країн з нестабільною економікою, тягар зовнішньої заборгованості, відсутність належних ресурсів для економічного та соціального розвитку і вирішення гострих екологічних проблем дедалі частіше несуть реальну загрозу миру та міжнародній безпеці. Тому конче необхідно вивести проблематику сталого розвитку на перший план у порядку денному діяльності ООН.
Шановні народні депутати! Пані і панове!
Цього року День ООН проводиться у Верховній Раді під актуальним гаслом «Цілі тисячоліття: Україна в розвитку». Не маю сумніву, що кожен з присутніх у цій залі готовий під ним підписатися і зробити все від нього залежне для досягнення цілей Об’єднаних Націй в ім’я миру, міжнародної безпеки та процвітання народів.
Щиро вам вдячний за те, що ви з такою увагою вислухали таке важливе питання.