На початку вчорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк закликав невідкладно ухвалити проект закону «Про створення Національної служби боротьби з корупцією».

«Сьогодні на засіданні уряду ми будемо розглядати законопроект «Про створення Національної служби боротьби з корупцією». Цей законопроект розроблявся Міністерством юстиції і нашим Урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики Тетяною Чорновол. Він уже перебуває в парламенті, і це другий крок, який повинен розпочати боротьбу з корупцією не тільки в судовій системі, а й в органах державної виконавчої влади та загалом в усій владі в країні», — сказав глава уряду.

Під час презентації законопроекту Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол повідомила, що створюваний орган пропонується наділити функціями дізнання та слідства, що важливо для таких країн, як Україна, котрі зіштовхнулися з корупцією широкого масштабу.

За словами Т. Чорновол, також пропонується криміналізувати корупційну діяльність, оскільки в нас за це досі передбачена лише адміністративна відповідальність. Національна служба боротьби з корупцією має займатися й питаннями повернення незаконно виведених за кордон коштів.

«Найважливіше, щоб ця служба була незалежна та зі спеціальним статусом, бо вона вестиме антикорупційні розслідування проти посадових осіб», — наголосила Т. Чорновол та додала, що було б добре, якби директора цієї служби призначала Рада національної безпеки і оборони. «Зважаючи на те, що корупція в нашій країні вже давно загрожує національній безпеці, та оскільки до складу РНБО входять Президент, Прем’єр-міністр, керівники силових міністерств, міністр юстиції, то важливо, щоб рішення про обрання директора антикорупційної служби ухвалювалося двома третинами голосів від складу РНБО», — сказала уповноважений.

Т. Чорновол зауважила, що нині під зареєстрованим у Верховній Раді законопроектом «Про Національну службу боротьби з корупцією» (реєстр. №4573-1) стоїть лише підпис представника фракції «Батьківщина» Сергія Пашинського, проте найближчим часом цей документ буде перереєстровано, щоб його було подано за підписами низки народних депутатів.

До основних положень законопроекту «Про Національну службу боротьби з корупцією», зокрема, належить: визначення корупційних діянь, що становлять особливу суспільну небезпеку, та забезпечення притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності; правові основи та засади діяльності Національної служби боротьби з корупцією; встановлення прав, обов’язків та відповідальності співробітників Національної служби боротьби з корупцією; структура Національної служби боротьби з корупцією; порядок здійснення контролю та нагляду за діяльністю Національної служби боротьби з корупцією; міжнародне співробітництво у сфері боротьби з корупцією та визначення порядку діяльності Національної служби боротьби з корупцією за межами України; cпівробітництво Національної служби боротьби з корупцією з громадянським суспільством України.

Після презентації законопроекту про Національну службу боротьби з корупцією глава уряду доручив Міністерству юстиції та Урядовому уповноваженому забезпечити супроводження проходження цього законопроекту в парламенті, щоб було створено ефективну службу, яка дасть реальний результат з подолання корупції.

Ще одним спрямованим на подолання корупції документом прем’єр назвав законопроект про дерегуляцію. «Цей законопроект спрямований на боротьбу з корупцією, але іншим чином, ніж кримінальне переслідування. Бо для того, щоб подолати корупцію, треба не тільки створювати відповідні державні органи, а й займатися реальною дерегуляцією. Що менше повноважень у чиновника, то менше шансів у нього брати хабарі. Що простіші правила процедури з видачі дозволів, то менше необхідності займатися домовленостями і хабарництвом із представниками органів влади», — сказав А. Яценюк. За його словами, законопроект фактично наполовину скасовує різні дозвільні документи — 70 із 143, які передбачені чинним законодавством. «Так, уряд позбавляється низки повноважень, але ми свідомо йдемо на це. Ми свідомо відмовляємося від того, щоб міністерства і відомства в Україні видавали сотні й тисячі дозвільних документів. Ми свідомо йдемо на те, щоб центральний уряд був не чим іншим, як великим збіговиськом щодо того, кому який папір дати, а кому який не дати», — наголосив прем’єр і додав: що менше повноважень — менше корупції.

А звертаючись до міністра економічного розвитку і торгівлі, А. Яценюк закликав його продовжити роботу з дерегуляції української економіки, зменшення кількості повноважень центральних органів виконавчої влади і місцевих органів, щоб вичистити з України метастази корупції.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК:

«Корупція на нижньому і середньому рівнях залишилася — вичікує і споглядає, як далі відбуватимуться події. А події будуть проходити наступним чином: жорстка і реальна боротьба. Вистачить уже тих, хто золоті батони купує. Ті, хто купує золоті батони, повинні кришити їх «в местах не столь отдаленных».

Міністр закордонних справ Андрій Дещиця (ліворуч), міністр оборони Михайло Коваль.