Металургійна галузь була і залишається для України одним з основних джерел валютних надходжень. Вона забезпечує сотні тисяч робочих місць, значну частку бюджетних доходів. Та попри це держава нині — неусвідомлено чи свідомо — фактично не гарантує цій базовій галузі жодних умов для динамічного розвитку, не допомагає вистояти у конкурентній боротьбі з іноземними виробниками металу.
Яскравим доказом цього є серйозні зволікання з розв’язанням проблеми забезпечення вітчизняної металургії металобрухтом. Чинне законодавство, на жаль, неспроможне зупинити грабіжницьке вивезення брухту за кордон. Цей досить сумнівний бізнес набув нині масштабів стихійного лиха, яке реально загрожує економічній безпеці держави. Виробництво сталі металобрухтом нині забезпечено лише на 83,6 відсотка, та й цей показник з кожним днем неухильно зменшується. А отже, в галузі стало системою порушення виробничих циклів, підвищення собівартості продукції. Українська металургія катастрофічно втрачає для себе і так обкраяний світовий ринок.
Невпорядкований ринок заготівель металобрухту дає простір для сумнівних оборудок, масових крадіжок промислового металу, розв’язує руки криміналітету. Лише за даними Міністерства палива та енергетики, за останні три роки загальна сума збитків від крадіжок металу в галузі сягнула 328 мільйонів гривень.
Кабінет Міністрів самоусунувся від проведення ефективної експортної політики, орієнтованої на захист національних інтересів, не використовує своїх повноважень для наведення ладу в цій сфері.
Цілком очевидно, щоб врятувати стратегічну вітчизняну галузь, потрібно невідкладно поставити надійний законодавчий заслін неконтрольованому вивезенню за межі України металобрухту. Саме тому народні депутати України внесли низку законопроектів, які обмежують експорт цієї сировини, запроваджують мито та скасовують нульову ставку ПДВ на такий експорт. На жаль, ці законопроекти наштовхнулися на нерозуміння, або й байдужість значної частини депутатів. Бо інакше чим пояснити настирливі спроби відкласти розгляд цих важливих документів?
З огляду на особливу, загальнодержавну значущість проблеми депутатська група «Народовладдя» рішуче закликає всіх народних депутатів не зволікаючи підтримати внесені на розгляд Верховної Ради України законопроекти про обмеження експорту металобрухту. Це дасть змогу зупинити системну кризу у вітчизняній металургії, запобігти остаточному руйнуванню провідної галузі української індустрії, зніме соціальне напруження в багатотисячних колективах.
Депутатська група «Народовладдя».