Уряд на своєму засіданні затвердив рішення про тимчасове зниження мінімальної ціни на цукор з нинішніх 2370 гривень до 2050 гривень за тонну. Тобто кілограм солодкого піску подешевшав одразу на 32 копійки. На офіційному рівні такий поспішний «відкат» пояснюють тим, що заводи не в змозі продавати білі кристали за фіксованою раніше ціною. Є й інше пояснення, яке правдоподібніше: на зниженні цін наполягає група великих виробників, яким вигідно продавати цукор дешевше.
Хай там що, а склади підприємств забиті продукцією. З початку сезону цукроварення на ринку накопичилося, за різними оцінками, 500 тисяч тонн «зайвого» цукру. Протягом наступного місяця тиск на ринок тільки посилюватиметься.
Однак загалом солодкого продукту поменшає порівняно з минулим роком. Як кажуть фахівці, добре, якщо зможуть зварити півтора мільйона тонн. Дощі заважають господарствам збирати цукрові буряки. Порівняно з минулим роком їх викопано на 20 відсотків менше, хоча темпи збирання не нижчі за торішні. Через відсутність сировини зупинилося два десятки заводів.  Однак причиною зупинки 12 з 24 цукроварень Вінниччини, що працюють, стала не лише погода. Половина викопаних буряків — урожай зібрано на 60 відсотках площ — залишається на полі через дефіцит техніки. На плантаціях працюють переважно орендовані бурякозбиральні комбайни, використання яких обходиться в чималу копієчку: кожен зібраний гектар стає господарствам у 450 кілограмів цукру. Через те, що порушено графік копання коренів («солодкі жнива» мали закінчити вже до цієї суботи), втрат зазнали не лише буряківники. Чи не вдвічі більших збитків зазнають цукровари. Вінниччина, ймовірно, не добере планованої кількості цукру: із передбачених 300 тисяч тонн не вдалося зварити й третини, повідомляє наш власний кореспондент Віктор СКРИПНИК.
Та дефіциту цукру протягом року не прогнозують —завдяки торішнім запасам і контрабанді, з котрою ніяк не може впоратися Кабмін. Покупцям добре — зі зниженням мінімальної ціни і на ринку цукор подешевшає. А от на бурякосійних підприємствах та на цукроварнях уже підраховують втрати — адже там планували реалізувати цукор дещо дорожче. Хоча, з другого боку, краще продавати його за такою ціною, ніж не продати взагалі.