Учора у Верховній Раді відбулося обговорення урядового проекту закону про внесення змін до закону про Державний бюджет України на 2015 рік за участю представників уряду — міністрів фінансів, економіки, соцполітики, лідерів депутатських фракцій і груп, голів парламентських комітетів. Законопроект про зміни до цьогорічного державного кошторису надійшов до парламенту від Кабміну в понеділок увечері.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман перед початком зібрання заявив: «Пленарне засідання парламенту, присвячене ухваленню змін до Держбюджету-2015, орієнтовно відбудеться 26 лютого.

І до цього часу ми маємо дуже ефективно побудувати роботу взаємодії з урядом. Депутати сьогодні готові до системної роботи, як у комітетах, так і у фракціях, і нам потрібно об’єднати зусилля, щоб не виходити на «вимушені» рішення в екстремальних умовах, як наприкінці 2014 року, коли розглядався проект Держбюджету-2015. Зараз буде налагоджена системна робота».

Депутати обговорили питання проходження законопроектів через парламентські комітети для вироблення узгодженої позиції при голосуванні у сесійній залі Верховної Ради.

 Після презентації змін до бюджету законопроект буде передано на опрацювання до парламентських комітетів і фракцій, які мають опрацювати узгоджений варіант, який зможе бути проголосований у сесійній залі.

Окрім, власне, змін до Держбюджету-2015, уряд вніс до парламенту пакет законопроектів про внесення змін до деяких законів, пов’язаних із виконанням бюджету та коригування його показників. Зміни до бюджету розглядатимуться у парламенті за спеціальною процедурою.

Глава парламенту звернувся до уряду з проханням негайно надати своїх представників для участі у роботі парламентських комітетів над змінами до бюджету. Гройсман запевнив урядовців, що депутати і парламентські комітети готові до якісної роботи над змінами до бюджету. А комітети і депутатів закликав не гаяти час, спланувати свою роботу і одразу розпочати її, щоб знову не працювати в «авральному» режимі, а максимально якісно опрацювати матеріали у взаємодії з урядом. «Цей час має бути використано максимально для досягнення порозуміння для прийняття бюджету», — наголосив Голова Верховної Ради.

Довідка

У законопроекті №2147 «Про внесення змін до закону про Державний бюджет України на 2015 рік» уряд пропонує збільшити дохідну частину бюджету на 22,21 млрд. грн. — до 498,15 млрд. грн. Видаткову частину пропонується збільшити на 35,35 млрд. грн. — до 563,24 млрд. грн. Збільшення показників доходів планується за рахунок зростання ПДВ з вироблених в Україні товарів — на 4,9 млрд. грн. Та ПДВ з імпортованих товарів — на 8,9 млрд. грн., відшкодування ПДВ — на 2 млрд. грн., податку на прибуток підприємств — на 2,3 млрд грн., ввізного мита — на 2,1 млрд. грн., рентної плати за користування надрами для видобутку природного газу — на 9,1 млрд. грн., рентної плати за транспортування газу, нафти — на 1,7 млрд. грн.

Під час обговорення.

Володимир Гройсман і міністр фінансів України Наталія Яресько.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.