Киянин Альфред Шарафутдінов родом з Казані. Він уже багато років мешкає в Україні. В минулому — інженер, нині живе, як більшість дідусів і бабусь, на скромну пенсію. В цій історії не було б нічого дивного, якби не одна обставина. У свої 68 років дядьку Алику (так називають його знайомі) вдається бути напрочуд молодим. Жодного натяку на похилий вік. Струнка постава, міцні м’язи, впевнена хода. Хіба що сивина видає. Фахівці Київського інституту геронтології декілька років тому з подивом стверджували: біологічний вік Альфреда Мінгазовича — 45! Про секрет молодості пан Шарафутдінов говорить так:
— Уже років 15 я п’ю тільки знесолену воду. Спеціально купую. В їжі не відмовляю собі практично ні в чому — чай, кава, м’ясо й риба, сто грамів принагідно можу випити. Хіба що харчі — теж переважно несолоні...
Свій організм дядько Алик омолоджує ще в один спосіб, про який говорить неохоче, мовляв, рецепт власного гатунку. Зізнався лише, що «відновлює» життєвий потенціал за допомогою якоїсь кислоти.
До такої практики Альфред Мінгазович звернувся випадково. Натрапив у журналі на наукову статтю про шкідливість солі. Тепер він глибоко переконаний, що вживання будь-якої мінеральної води — не на користь організму.
Фізичними вправами дядько Алик особливо не переймається. Так, улітку плаває, взимку бігає на лижах. Цей худорлявий чолов’яга, побившись об заклад, піднімає будь-яку гирю в тренажерному залі. Він гадає, що до лікарів звертатися йому ще зарано.
Скептики скажуть, це — гени, не кожен так зможе... Дядько Алик заперечує чинник спадковості. Мовляв, його батьки померли рано, та й сестра теж не може похвалитися такою витривалістю.
Помітна риса Альфреда Мінгазовича: почуття невичерпного оптимізму. Характерні для татарина очі випромінюють стільки життєвої енергії, що вона передається оточуючим. «Найбільше шкодять людині негативні емоції. Тоді приходять і старість, і хвороби», — каже він.