Начальник ГУ МВС України в Луганській області Володимир Гуславський звернувся до людей, які захопили будівлю СБУ, із закликом скласти зброю.

«Ви повинні розуміти, що навіть один постріл може призвести до непоправних наслідків. Це крик душі як моєї, так і багатьох луганців, незалежно від політичних поглядів, віросповідання та суспільного становища. Ми не можемо допустити кровопролиття на нашій землі», — закликав головний міліціонер Луганщини.
Уранці 9 квітня з’явилася інформація про те, що в результаті переговорів у ніч з вівторка на середу із захопленої будівлі СБУ змогла вийти 51 людина без зброї. Згодом випустили ще п’ятьох. Ніхто з них не постраждав. Однак залишилося незрозумілим, хто були ці люди: співробітники управління СБУ, представники Євромайдану чи прості жителі?
Пізніше інформацію про заручників було спростовано народним депутатом Сергієм Тігіпком, який побував усередині будівлі, а також народним депутатом, лідером луганських комуністів Спиридоном Кілінкаровим. Не підтвердили цей факт і в управлінні МВС України в Луганській області, повідомивши, що «інформації про наявність заручників і замінування будівлі ми не маємо». Наш кореспондент спробував з’ясувати: чи дійсно були заручники, і хто насправді покинув захоплену будівлю.
Первісну інформацію дали активісти мітингу, повідомивши про те, що «пішли боягузи, «слабка ланка», які злякалися за своє життя». Це підтвердив і якийсь Василь із Красного Луча: «Будівлю покинули ті, хто духовно не готовий до війни. Залишилися тільки надійні бійці». Інший активіст із образою сказав, що він і його друзі не є терористами, тому захоплення заручників і мінування будівлі не є способом їх боротьби за свої права. За словами представника штабу, питання щодо проведення референдуму про федералізацію України зараз відходить на другий план, оскільки організація голосування може тривати довго, а «приймати рішення потрібно зараз».
З усього видно, що загарбники стомилися. Кожен скаржиться на те, що не спав уже чотири доби і перебуває в постійному напруженні. Лави бійців поріділи. Нині напроти будівлі СБУ через дорогу проросійськи налаштовані активісти розбили наметове містечко. За останню добу вони значно укріпили барикади (на знімку). Окремі люди налаштовані досить агресивно, багато з них у масках. Організатори постійно закликають людей до спокою, а також не піддаватися на провокації.
Фото автора.