Конституційний Суд України прийняв рішення у справі про офіційне тлумачення окремих положень частини першої статті 120 Конституції України.

Нагадаємо, підставою для розгляду справи стало те, що положення частини першої статті 120 Конституції України забороняють керівникам центральних та місцевих органів виконавчої влади суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, крім викладацької, наукової та творчої у позаробочий час, і входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку. Але за практикою формування наглядових рад відкритих акціонерних товариств, створюваних на базі підприємств державної власності, до складу таких рад входять і представники засновників товариств. Засновниками відкритих акціонерних товариств з боку держави є міністерства та інші органи виконавчої влади, уповноважені управляти майном таких підприємств.

З огляду на це на підставі системного аналізу відповідних положень Основного Закону України, зокрема статей 92, 114, 115, 118, 120 та інших, його буквальної інтерпретації Конституційний Суд України вирішив, що положення частини першої статті 120 Конституції України треба розуміти так: до посадових осіб органів виконавчої влади, які не мають права входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку, належать:

1. Прем’єр-міністр України, перший віце-прем’єр-міністр України, віце-прем’єр-міністри України, міністри — члени Кабінету Міністрів України;

2. Посадові особи, які очолюють інші центральні органи виконавчої влади;

3. Голови місцевих державних адміністрацій — керівники місцевих органів виконавчої влади.