Нинішній пленарний тиждень у парламенті буде дуже напруженим, тому що депутатам треба буде надолужити згаяне. На цьому наголосив на погоджувальній раді голів парламентських комітетів, лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. До розгляду на засіданнях парламенту цього тижня запропоновано 119 законопроектів, серед них 7 внесено Президентом України як невідкладні, а 13 уряд просить розглянути в першочерговому порядку. Для голосування у четвер уже зібралося майже 70 питань, у тому числі 5 невідкладних законопроектів і три податкові, які сприятимуть додатковим надходженням до доходної частини бюджету.
Глава парламенту також звернувся до народних депутатів з проханням розглянути цього пленарного тижня законопроекти про мито на металобрухт, зміни до держбюджету-2002 щодо збільшення внутрішніх запозичень держави на 2,5 млрд. грн. та про пільги Героям України.
У вівторок Верховна Рада планує обговорити низку документів, які визначають основні засади зовнішньої і внутрішньої політики нашої держави. Це, зокрема, нова редакція Концепції національної безпеки України, закон про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики України, закон про засади національних інтересів України, Концепція розвитку телерадіоінформаційного простору.
У середу о 15-й годині в Верховній Раді відбудуться парламентські слухання про взаємовідносини та співробітництво з НАТО, а в п’ятницю депутати планують заслухати звіт Фонду державного майна України про виконання державної програми приватизації на 2001 рік.
Впорається парламент з таким напруженим планом або ні, залежатиме насамперед від того, чи вдасться йому уникнути політичного протистояння. Лідери опозиційних фракцій СПУ і КПУ Олександр Мороз та Петро Симоненко запропонували на погоджувальній раді такий вихід із парламентської кризи: розглянути цього пленарного тижня законопроекти про внесення змін до Конституції України стосовно переходу до парламентсько-президентської форми правління. Конституційний Суд України вже дав висновки з цих законопроектів, тож, на думку лідерів опозиційних фракцій, є всі підстави для їх розгляду парламентом. І саме цього тижня, бо наступного депутати працюватимуть у виборчих округах, а потім знову зосередять свою роботу на держбюджеті-2003. Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив парламентському Комітету з правової політики підготувати це питання для розгляду на сесії.
А для того, щоб покласти край політичному протистоянню у стінах парламенту, лідери депутатських фракцій і груп погодилися на погоджувальній раді обговорити у середу, 23 жовтня, питання про політичну ситуацію в Україні.
Учора в Українському домі відбулися збори парламентської більшості, на які було запрошено Президента України, Прем’єр-міністра і Голову Верховної Ради. У розмові з журналістами перед початком зборів Голова ВР Володимир Литвин поінформував, що на них мало обговорюватися питання про участь парламентської більшості у формуванні коаліційного уряду. Володимир Литвин відзначив, що треба припинити «безконечні безплідні розмови» про відставку уряду і врешті-решт прийняти політичне рішення щодо долі цього уряду, щоб Кабмін і вся виконавча влада не перебували «у підвішеному стані». Водночас глава парламенту відзначив, що його також не може вдовольняти соціально-економічна ситуація в Україні: «Якщо від’їхати на 100 км від Києва і подивитися, що там відбувається, то не можна сказати, що виконавча влада працює задовільно. Але треба подивитися на те, чи створені умови для можливості виконавчою владою виконувати свої обов’язки». Володимир Литвин наголосив, що відповідальність за стан справ у державі мають взяти на себе всі гілки влади, у тому числі і Верховна Рада.
Володимир Литвин не вважає парламентську більшість панацеєю від усіх негараздів. На його погляд, якщо більшість не зможе виконувати свою роль, то «вся Верховна Рада має бути більшістю». Головне, наголосив глава парламенту, щоб була ефективна робота Верховної Ради, а інструменти забезпечення ефективної роботи мають бути різні.
Лідер фракції партій ППУ і «Трудова Україна»  Сергій Тігіпко в інтерв’ю журналістам після погоджувальної ради повідомив, що парламентська більшість сьогодні діє у Верховній Раді у попередньому складі: п’ятеро народних депутатів, які через силові дії міліції щодо народного депутата Володимира Сівковича минулого тижня вийшли з більшості, нині повернулися до її лав.
«Наша Україна» участі у зборах парламентської більшості не брала. Однак, як заявив лідер партії «Реформи і порядок» Віктор Пинзеник, діалог у середині парламенту триває. Він заявив, що «НУ» готова продовжити переговори щодо формування парламентської більшості, проте «ці розмови повинні вестися нехай і не з чистого листа, але виходячи за межі штучно створеної парламентської більшості».