Учора Конституційний Суд оприлюднив рішення у справі за поданням 50 народних депутатів стосовно офіційного тлумачення ряду статей Основного Закону про статус та діяльність Верховної Ради України.
На думку КС, за Конституцією Верховна Рада (ВР) як орган державної влади є колегіальним органом, який складають 450 народних депутатів. За своєю природою ВР — представницький орган державної влади і здійснює законодавчу владу. Визначення ВР єдиним органом законодавчої влади означає, що жоден інший орган державної влади не уповноважений приймати закони.
Повноважною (тобто правомочною приймати закони і реалізовувати інші конституційно визначені повноваження) ВР є за умови обрання не менш як двох третин від її конституційного складу і складення новообраними депутатами присяги. Ця умова діє протягом усього періоду скликання законодавчого органу. Приймати закони і реалізовувати інші повноваження Верховна Рада має право за умови присутності на її пленарних засіданнях на момент голосування такої кількості народних депутатів України, яка, згідно з Конституцією, необхідна для прийняття відповідного рішення.
Стосовно юридичного змісту понять «сесія» і «засідання», КС зазначає таке. Сесією є період, протягом якого працює ВР і на який вона обирається у конституційно визначені строки, як правило, двічі на рік. А основна форма діяльності ВР — пленарні засідання під час сесії, які є регулярними зібраннями народних депутатів відповідного скликання у визначений час, у визначеному місці, і які проводяться за встановленою процедурою.