Учора у Львові відбулося два пікетування. Біля ДПА області зібралися народні депутати — члени фракції «Наша Україна» за участю Віктора Ющенка. Біля обласної прокуратури — підприємці ринку «Південний».
Акція громадянської непокори проти податківців була спричинена рішенням ДПА накласти арешт на майно концерну «Орлан-Транс», почесним президентом котрого є народний депутат Євген Червоненко. Керівники концерну стверджують, що спроба паралізувати роботу підприємства завдала їм великих збитків. Детонатором протистояння стала раптова смерть 45-річного водія вантажівки, працівника концерну, якого викинули з машини, а потім стався серцевий напад.
Напередодні пікетування Євген Червоненко, за його словами, мав дві зустрічі з головою ДПА у Львівській області Сергієм Медведчуком, але сторони не дійшли згоди. Є. Червоненко поінформував ЗМІ, що нині чиняться спроби спонукати його до співпраці з парламентською більшістю, «та я не зігнуся, до більшості мене затягнуть лише ногами вперед». Водночас С. Медведчук заявив на прес-конференції, що перевірка «Орлан-Трансу» розпочалася з подання УСБУ у Львівській області та згідно з постановою Личаківської прокуратури міста. Це неправда, стверджує Сергій Медведчук, що Євген Червоненко є найбільшим інвестором області. Бо «Орлан-Транс» не сплатив більш як 5,5 млн. грн. мита під час перевезення вантажівок.
Тим часом народний депутат України Петро Писарчук скликав учора прес-конференцію з іншого приводу. У суботу вбили директора ринку «Південний» Володимира Семенюка. (Він обійняв посаду, з якої пішов у політику народний депутат). Петро Писарчук вважає, що трагедія сталася тому, що правоохоронні органи стали «дахом» для криміналу. Два роки тому намагалися вбити його, а прокуратура веде розслідування справи спроквола. Напередодні вбивства В. Семенюка, у п’ятницю, невідомі спалили біля будинку машину доньки Петра Писарчука. Сам він уже два роки ходить з охороною.
Дві події випадково збіглися в часі, та мають спільну точку спротиву. Петро Писарчук вважає: податкове законодавство має бути таким, щоб не було потреби приховувати прибутки.